Emotionele Plasil (34) stopt bij Tsjechië na 'leerzaam' EK

Reacties

Door de uitschakeling in de groepsfase van het EK lijkt het afscheid van de laatste leden van een Tsjechische succesgeneratie nabij. Voor zover bondscoach Pavel Vrba weet, stopt alleen Jaroslav Plasil er mee als international na de teleurstellende 2-0 nederlaag in Groep D tegen Turkije.

Emotionele Plasil (34) stopt bij Tsjechië na 'leerzaam' EK

Plasil was samen met Tomás Rosicky en Petr Cech de laatst overgeblevene van de Tsjechische ploeg die op het EK 2004 de finale misliep door te verliezen van Griekenland. De nu 34-jarige middenvelder liep dinsdag geëmotioneerd van het veld. Vrba vertelde na afloop dat de 103-voudig international in de kleedkamer bekend had gemaakt zijn laatste wedstrijd voor de Tsjechische nationale ploeg te hebben gespeeld.

Over de toekomst van Rosicky (35) en Cech (34) kon Vrba geen uitsluitsel geven. Cech repte er na afloop in ieder geval zelf met geen woord over. De sluitpost van Arsenal was teleurgesteld door het resultaat. 'Voor het toernooi wisten we dat één punt wilden overhouden aan de eerste twee duels om in de laatste wedstrijd tegen Turkije voor kwalificatie te vechten. Helaas konden we niet scoren. Dat maakte het verschil in deze wedstrijd', zei Cech op UEFA-website.

De Tsjechische doelman Petr Cech buigt het hoofd na de uitschakeling op het EK.
De Tsjechische doelman Petr Cech buigt het hoofd na de uitschakeling op het EK.

Omdat Turkije beter met de kansen omsprong, maakt dat met drie punten nog kans op de volgende ronde. Bovendien betekende het dat Cech een EK-record overnam van Peter Schmeichel. De Deense oud-doelman incasseerde op de EK's van 1988, 1992, 1996 en 2000 twintig goals. Cech kreeg op de toernooien van 2004, 2008, 2012 en 2016 liefst 21 treffers om zijn oren. Daar blijft het mogelijk bij, want in 2020 is de 121-voudig international al 38 jaar oud.

Het afnemende aantal routiniers in zijn ploeg, voerde Vrba op als oorzaak voor de uitschakeling. 'We sprongen niet goed om met onze kansen en het balbezit. Het tempo van dit soort wedstrijden is anders dan die op clubniveau. Daarom ben ik blij dat we ons in ieder geval hebben gekwalificeerd voor dit toernooi. Voor sommige spelers kan dit een goede leerschool zijn in aanloop naar de WK-kwalificatie. Hopelijk hebben we er veel van geleerd.'

Vrba zelf hoopt er dan ook weer bij te zijn. Zelf is de Tsjechische bondscoach niet van plan op te stappen na de uitschakeling op het EK, zeker niet omdat Spanje en Kroatië in Groep D de andere twee opponenten waren. 'Dat zijn voetballanden van een andere orde. Zij hebben een paar van de beste spelers ter wereld. Wij hebben geen Modric of een Iniesta. We hadden de kans om ons te kwalificeren voor de achtste finale, maar we hebben verloren. Felicitaties aan Turkije.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.