Turkije klopt Tsjechië en neemt plaats in wachtkamer

Reacties

Turkije heeft dinsdagavond zijn kansen op het bereiken van de knock-outfase intact gehouden door Tsjechië met 2-0 te verslaan in Lens. Daardoor eindigde de formatie van bondscoach Fatih Terim als derde in Groep D en zit ze voorlopig in de wachtkamer. Voor nummer vier Tsjechië zit het toernooi erop.

Turkije klopt Tsjechië en neemt plaats in wachtkamer

In aanloop naar het cruciale duel in Groep D ging het veel over de memorabele ontmoeting tussen deze landen op Euro 2008, toen Turkije tijdens de laatste poulewedstrijd met 3-2 won van Tsjechië, ondanks een 2-0 achterstand. Waar Turkije destijds lang wachtte met het maken van doelpunten, sloeg de ploeg nu al in de tiende minuut toe. De pas achttienjarige Emre Mor speelde zich op de rechterflank vrij en bediende vervolgens Burak Yilmaz, die knap uithaalde.

Omdat beide teams weinig opschoten met deze tussenstand ontspon zich een aantrekkelijke wedstrijd met kansen aan beide zijden. De grootste mogelijkheden waren in eerste instantie voor de Tsjechen. Tomás Sivok kopte op de paal, zijn collega-verdedigerPavel Kaderábek schoot voor een leeg doel over en Jaroslav Plasil zette met een poeier de Turkse doelman Volkan Babacan aan het werk.

Turkije viert de eerste treffer tegen Tsjechië.
Turkije viert de eerste treffer tegen Tsjechië.

Na de hervatting probeerde Tsjechië deze lijn door te trekken. Met Milan Skoda in de ploeg opteerde bondscoach Pavel Vrba vol voor de aanval. Een logisch gevolg daarvan was dat Turkije zich af en toe voor het doel van Petr Cech meldde na een gevaarlijke counter. Vooral Mor was dreigend met enkele dribbels. Het was evenwel Ozan Tufan die de marge verdubbelde na 65 minuten. De middenvelder van Fenerbahçe schoot van dichtbij keihard raak na te zijn aangespeeld door Mehmet Topal. Turkije kreeg hierna nog enkele mogelijkheden om een betere uitgangspositie te krijgen in de 'strijd van de nummers drie', maar slaagde er niet in Tsjechië een grotere nederlaag te bezorgen.

Turkije neemt nu plaats in de wachtkamer. De formatie van Terim is momenteel de twee na beste nummer drie van de vier poules die al klaar zijn en dus afhankelijk van de uitslagen in Groep E en F. De nummers drie Slowakije en Noord-Ierland zijn al zeker van een vervolg. Kroatië verzekerde zich van de winst in Groep D. Het Balkanland bleef Spanje voor door een 2-1 zege in het onderlinge duel.

Eindstand Groep D
Kroatië 3-7 (+2)
Spanje 3-6 (+3)
Turkije 3-3 (-2)
Tsjechië 3-1 (-3)
Lees hier de analyse van deze wedstrijd. Verder kozen we een Man van de Wedstrijd. Van de ontknoping in Groep D hielden we een liveblog bij.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.