Emanuelson en debutant De Guzman goud waard in Serie A

Jonathan De Guzman heeft een droomdebuut beleefd bij Carpi. Als invaller kroonde hij zich vanaf de strafschopstip tot matchwinner tegen Frosinone. Fiorentina moest het doen met een gelijkspel tegen het Hellas Verona van Urby Emanuelson (foto), terwijl AS Roma de druk op nummer twee Napoli hoog hield in de Serie A.

Carpi - Frosinone 2-1
De Guzman beleefde zondag een middag die niet matcht met het jaar dat hij doormaakt. De 28-jarige middenvelder stond dit seizoen bij Napoli namelijk lang op een zijspoor. De veertienvoudig Oranje-international behoorde er niet tot de eerste selectie en mocht zelfs niet op komen draven als trainer Maurizio Sarri door blessures en schorsingen niet in staat was een volledige wedstrijdselectie op de been te brengen (in Italië bestaat die uit 23 spelers), maar vond in Carpi een uitweg.

De laagvlieger haalde hem eind januari op in Napels en bood de huurling weer perspectief. De ex-speler van Real Mallorca, Villarreal, Swansea City en Feyenoord kreeg er de kans om zich te revancheren voor zijn doelloze maanden bij Napoli, maar De Guzman moest lang wachten op zijn debuut. Zijn eerste optreden kwam er zondag, toen hij in de 76ste minuut bij een 1-1 stand (goals van Raffaele Biano en Federico Dionisi) Matteo Mancosu verving. In blessuretijd was het moment daar voor de geboren Canadees: hij eiste een strafschop op en schoot Carpi naar de overwinning. Het zoet van de overwinning moet De Guzman beter dan ooit hebben gesmaakt. Door de zege komt Carpi (negentiende) op een punt van nummer achttien Frosinone.

Fiorentina - Hellas Verona 1-1
Fiorentina leed in eigen huis duur puntenverlies. De nummer vier van de competitie - een plek die aan het einde van de rit recht geeft op een direct ticket naar de Europa League - kwam door een doelpunt van Mauro Zárate in de veertigste minuut op voorsprong tegen hekkensluiter Hellas Verona. Die stand hield echter geen stand, want in de 87ste minuut kopte Eros Pisano uit een hoekschop van invaller Emanuelson de 1-1 tegen het net.

Udinese - AS Roma 1-2
De Romeinen hadden slechts een kwartier nodig in de wedstrijd tegen de nummer zestien van de ranglijst om een voorsprong te nemen. Mohamed Salah stuurde Edin Dzeko met een subtiele steekpass de diepte in en de Bosnische spits maakte het koelbloedig af. Een kwartier voor het laatste fluitsignaal sloeg AS Roma - waar Kevin Strootman twee minuten voor tijd nog in mocht vallen - opnieuw toe, toen rechtsback en aanvoerder Alessandro Florenzi op aangeven van Miralem Pjanic de 0-2 liet aantekenen.

Edin Dzeko opende de score namens AS Roma in het duel met Udinese. Aanvoerder Alessandro Florenzi (rechts) liet de 0-2 aantekenen.

Bruno Fernandes deed in de 85ste minuut nog wel wat terug met de aansluitingstreffer, maar verder dan 1-2 kwam Udinese niet meer. De Giallorossi hebben daardoor als nummer drie nog slechts twee punten achterstand op Napoli, dat zondagavond nog in actie komt tegen Palermo. Bovendien loopt de ploeg door de zege twee punten uit op nummer vier Fiorentina, dat nu een achterstand van vijf punten heeft.

Genoa - Torino 3-2
In de lagere regionen troffen nummer twaalf en nummer dertien Torino en Genoa elkaar in het Stadio Luigi Ferraris. Dat was bekend terrein voor Ciro Immobile, die in het seizoen 2012/13 een jaar lang onder contract stond bij Genoa. De 26-jarige spits gaf, net als zijn concurrent in de nationale ploeg van Italië Graziano Pellè dat een dag eerder deed, zijn visitekaartje af met twee doelpunten en deed dat opmerkelijk genoeg binnen het kwartier.

Alessio Cerci poetste die twee treffers echter nog voor de rust weg door, eveneens tegen zijn voormalig werkgever, twee keer een strafschop te benutten. Verdedigende middenvelder Luca Rigoni bepaalde de eindstand in de 66ste minuut op 3-2 in het voordeel van de thuisploeg en daardoor gaat Genoa over de ploeg uit Turijn heen in de Serie A en wisselen beide clubs van positie.