Elia en Jørgensen houden Feyenoord op titelkoers

Feyenoord heeft de bekernederlaag van afgelopen donderdag weggepoetst met een eenvoudige zege op NEC (4-0). Aan Rotterdamse zijde waren Eljero Elia en Nicolai Jørgensen doorslaggevend.

Was het een zegen of een vloek? In Rotterdam-Zuid werd er de voorbije dagen lang over gediscussieerd. Feyenoord ging donderdag in het bekertoernooi vrij kansloos onderuit tegen Vitesse (2-0). De Rotterdammers verspeelden een prijs, maar konden zich tegelijkertijd volledig focussen op de enige prijs die er echt toe doet: de landstitel.

Nadat Ajax eerder op de dag vrij eenvoudig had gewonnen van ADO Den Haag (3-0), lag de druk bij Feyenoord. Trainer Giovanni van Bronckhorst verraste door Miquel Nelom een basisplaats te geven ten faveure van Terence Kongolo. Eerstgenoemde zou aanvallend voor meer dreiging kunnen zorgen. Dirk Kuijt, die in Arnhem nog op de bank zat, keerde terug in de basis.

Ofschoon Feyenoord uit was op een makkelijk middagje, waren het de Nijmegenaren die in de beginfase gevaarlijk waren. Jay-Roy Grot won een kopduel van Eric Botteghin waarna Mohamed Rayhi vrij in kon schieten. Doelman Brad Jones bracht redding.

De thuisclub had het meeste balbezit, maar kwam lange tijd tot weinig uitgespeelde kansen. In het eerste half uur was Eljero Elia het dichtst bij een Rotterdamse treffer: zijn voorzet werd met enige moeite door doelman Joris Delle over de lat getikt.

Enkele minuten later was de vleugelaanvaller wél succesvol. Elia zette met een simpele kapbeweging twee Nijmegenaren op het verkeerde been en vond  op zijn beurt Steven Berghuis, die heerlijk raakschoot. Het was alweer het vijfde competitiedoelpunt van de Watford-huurling.

Feyenoord heerste in de eigen Kuip en ging op zoek naar de tweede treffer. Die viel op slag van rust. Na een mooie aanval tussen Nicolai Jørgensen en Kuijt, kwam de bal bij Elia terecht. Deze draaide knap weg en schoot de 2-0 binnen.

Het was ook meteen het laatste wapenfeit van de aanvaller. De aanvaller, die alweer zijn zevende doelpunt van het seizoen aantekende, greep vlak voor het rustsignaal naar zijn hamstring. Elia werd vervangen door Bilal Basaçıkoglu.

De Rotterdammers hadden in het vervolg van het duel geen kind aan NEC. De Nijmegenaren probeerden de schade zo beperkt mogelijk te houden en slaagden daar deels in. Zo spatte een kopbal van Jens Toornstra, na een goede voorzet van Basaçıkoglu, uiteen op de lat.

In de absolute slotfase was het Jørgensen, die na een periode van droogte, aan zijn doelpuntengemiddelde werkte. Eerst scoorde de Deen op aangeven van Bart Nieuwkoop, twee minuten later tikte hij op de doellijn binnen. Het was alweer zijn veertiende treffer van dit seizoen.

Zo beleefde Feyenoord een eenvoudig middagje tegen een tam NEC. Door de overwinning blijft de voorsprong op Ajax vijf punten. Het gat met landskampioen PSV is acht. De Nijmegenaren delen met FC Groningen de negende plaats.