Feyenoord wil overtuigend antwoord na bekerdomper

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Aan koploper Feyenoord en NEC zondag de eer om speelronde twintig af te sluiten.

Feyenoord wil overtuigend antwoord na bekerdomper
Speelronde: 20
Aftrap: zondag 29 januari, 16.45 uur.
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Feyenoord liet tot nu toe slechts negen punten liggen; ploegen die er in dit stadium van het seizoen zó goed voorstaan, worden doorgaans kampioen. De Rotterdammers trachten zich zondag te herstellen van de bekeruitschakeling tegen Vitesse. NEC klom de voorbije weken naar een plaats in het linkerrijtje dankzij zeges op Willem II (0-1) en Roda JC Kerkrade (2-0).

• Feyenoord fungeert voor de veertigste keer als gastheer van NEC in de Eredivisie. Met 27 zeges, acht remises en vier nederlagen hebben de Rotterdammers een uiterst positieve balans in thuisduels met de Nijmegenaren.

• Feyenoord is na negentien speelrondes de trotse koploper. De Rotterdammers danken deze status niet aan de concurrentie, maar puur aan zichzelf. In vijf van de laatste zes seizoenen had de koploper in dit stadium van het seizoen minder punten dan Feyenoord nu. Alleen in het extreem dominante PSV van het seizoen 2014/15 moet de formatie van coach Giovanni van Bronckhorst vooralsnog zijn meerdere erkennen.

• Wat is de overeenkomst tussen Feyenoord en NEC? Beide clubs slaagden erin hun eerste twee Eredivisie-duels van 2017 te winnen. Alleen PSV en Ajax kregen dit ook voor elkaar. Feyenoord moet sowieso oppassen voor NEC, want eerder dit seizoen in Nijmegen boekte de koploper een zeer moeizame zege. Bij het scheiden van de markt maakte Michiel Kramer de winnende 1-2.

Feyenoord ontsnapte in Nijmegen aan puntenverlies tegen NEC. Michiel Kramer maakte vlak voor tijd de 1-2.
Feyenoord ontsnapte in Nijmegen aan puntenverlies tegen NEC. Michiel Kramer maakte vlak voor tijd de 1-2.

• Eljero Elia, Nicolai Jørgensen en Dirk Kuijt krijgen veel aandacht, maar feit is dat Feyenoord dit seizoen óók leunt op de ijzersterke defensie. De Rotterdammers kregen in tien van de negentien Eredivisie-duels geen enkele tegentreffer, waarmee ze met PSV de leiding delen in dit klassement. De goede defensieve organisatie blijkt vooral uit het feit dat Feyenoord nog geen enkele goal om de oren kreeg uit een standaardsituatie.

• NEC kwam tot minder schoten (173), minder passes (6.502) en gemiddeld minder balbezit (41 procent) dan elke andere Eredivisie-club. Desondanks begon de formatie van trainer Peter Hyballa deze speelronde op de negende plaats.

• Over Hyballa gesproken: de trainer van NEC gunde deze Eredivisie-jaargang al speeltijd aan zes tieners, een evenaring van het clubrecord uit 1971/72.

• Ongeveer twee decennia na het vertrek van Henrik Larsson bij Feyenoord kan zoon Jordan Larsson aantreden in De Kuip. De NEC-aanwinst wacht nog op zijn eerste Eredivisie-goal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.