Elia en John, vleugelflitsers met vervliegende WK-hoop

Reacties

Twee bij Oranje uit beeld verdwenen vleugelaanvallers schudden elkaar zaterdag in Bremen ongetwijfeld de hand. Ola John en Eljero Elia hebben beiden een doel dat achter de horizon dreigt te verdwijnen.

Elia en John, vleugelflitsers met vervliegende WK-hoop

De een (John) staat op één interland, de ander op 28. Het verschil in leeftijd en ervaring is ook aanzienlijk, hun doel voor komende zomer hetzelfde. Al meer dan een half jaar gaan de uitnodigingen voor Oranje aan hen voorbij, maar John (21) en Elia (27) hebben het WK met Nederland niet helemaal uit hun hoofd gezet.

De Bundesliga is voor beiden het toneel zich te manifesteren, John bij Hamburger SV en Elia bij Werder Bremen. Maar bondscoach Louis van Gaal is (voorlopig) niet overtuigd. Elia beseft dat hij niet anders dan zijn best kan doen en daarbij moet duimen voor een kans.

'Terugkeren in Oranje is altijd mijn doel gebleven', zei hij vorige week in Voetbal International. 'Dit jaar heb ik drie dingen om naar uit te kijken: sportief herstel met Werder Bremen, een rentree bij het Nederlands elftal en ik word deze zomer voor de derde keer vader. Maar pas na het WK! Dat hoeft dus geen enkel probleem te zijn.'

Gelukkig voor de Voorburger komt hij wel binnen de lijnen, ook al is dat de laatste twee weken als invaller. Elia komt in elk geval in beeld. Dat lijkt een droombeeld van John. Zijn situatie is somber.

Hamburger SV haalde hem in de winterstop op huurbasis weg bij Benfica. Bert van Marwijk zag in hem een directe versterking, en de aanvaller zag de verhuizing als een welkom antwoord op zijn teleurstellende eerste seizoenshelft in Portugal.

Maar een maand later hangt de vlag er heel anders voor. De Nederlandse coach heeft al plaatsgemaakt en John heeft na zijn veelbelovende debuut in het oefenduel met FC Basel zijn belofte niet kunnen inlossen. Onder Van Marwijks opvolger Mirko Slomka lijkt zijn rol niet meer dan die van invalkracht.

John geeft niet op, 'zeer zeker niet'. De aanvaller beseft dat de instabiele werkomgeving – HSV maakt (bestuurlijk) turbulente tijden door – allesbehalve helpt. 'Bij elkaar opgeteld was het ook geen makkelijke periode voor de club. Natuurlijk heb ik niet goed gespeeld, maar ook weer niet zo verschrikkelijk als hier en daar wordt gezegd', aldus de in Liberia geboren aanvaller in MOPO.

De sportieve situatie van hun clubs helpt niet voor John en Elia. In de strijd tegen degradatie moet het offensieve gedachtengoed het afleggen tegen de defensieve zekerheid, terwijl de vleugelaanvallers beter tot hun recht komen in aanvallend ingestelde ploegen.

Daar kan Elia over meepraten. De speelstijl van de ploeg van trainer Robin Dutt en het keurkorps van bondscoach Louis van Gaal liggen mijlenver uit elkaar. 'Er komt in Bremen inderdaad veel meer verdedigend werk bij kijken.'

Bellen
Die inzet moet Werder uit de problemen helpen, en zaterdag die van John en HSV vergroten. Want dan staan de clubs in de Nordderby tegenover elkaar. 'We zullen elkaar vooraf zeker bellen. Het is mooi dat we ons in het kader van zo'n belangrijk duel weer zien', aldus John.

Onderwerp van gesprek is mogelijk ook het doel voor de zomer van 2014, al is dat vooralsnog in nevelen gehuld. Gezien de voorselectie voor het oefenduel met Frankrijk én de opmerkingen van Van Gaal is het WK niet meer dan een vergezicht voor zowel Elia als John.

'Zeg nooit nooit, maar met de selectie van 33 voor de vriendschappelijke interland tegen Frankrijk heb ik een duidelijke richting aangegeven welke spelers op een plaats in de WK-selectie van Oranje kunnen rekenen', was het relaas van Van Gaal, en veelzeggend signaal voor Elia en John. (Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.