Elf feitjes over de jarige Copa América

Reacties

Met een wedstrijd tussen Colombia en gastland de Verenigde Staten wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag het toernooi om de Copa América Centenario op gang geschoten.

Elf feitjes over de jarige Copa América

Om het honderdjarig jubileum van het toernooi luister bij te zetten, nemen deze keer niet twaalf, maar zestien landen deel. Een elftal feitjes over de Copa América.

• Argentinië probeert in de Verenigde Staten een einde te maken aan een periode van 23 jaar zonder eindzege op een groot toernooi, de triomfen op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 buiten beschouwing gelaten. Sinds de Copa América-winst in 1993 staat La Albiceleste al droog, de langste periode zonder succes in de historie van het Argentijnse team.

• Bij titelverdediger Chili beleeft bondscoach Juan Antonio Pizzi zijn vuurdoop op een groot toernooi. De oud-spits is de opvolger van de succesvolle Jorge Sampaoli, een van de vier Argentijnse trainers in de halve finale van vorig jaar.

Chili is de titelverdediger in de Verenigde Staten.
Chili is de titelverdediger in de Verenigde Staten.

• Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten het toernooi om de Copa América organiseert. Al dertien keer was het land het decor van de Gold Cup en in 1994 werd het WK afgewerkt in de States. Panama en Haïti debuteren dit jaar tijdens de strijd om de Copa América.

• Argentinië won liefst veertien keer de Copa América, maar daarmee is de tweevoudig wereldkampioen geen recordhouder. De rangschikking van meeste titels wordt aangevoerd door Uruguay, dat in 2011 voor de vijftiende en voorlopig laatste keer zegevierde.

• Bij Uruguay zijn alle ogen vanzelfsprekend gericht op Luis Suárez, wiens voorbereiding werd verstoord door een hamstringblessure die hij opliep in de Spaanse bekerfinale tegen Sevilla. Suárez kan zijn rentree maken op een eindtoernooi sinds het bijtincident op het WK 2014.

• Het Colombiaanse Atlético Nacional, Tigres UNAL uit Mexico en het Peruaanse Universitario de Deportes zijn met elk zes spelers het beste vertegenwoordigd in de Verenigde Staten. Vijf clubs leveren vijf spelers, waaronder Barcelona, Atlético Madrid en Paris Saint-Germain.

•  Zeven spelers die onder contract staan bij een Nederlandse club zijn ingeschreven voor het toernooi om de Copa América: Andrés Guardado, Héctor Moreno, Santiago Arias, Luiz da Silva (allen PSV), Renato Tapia (Feyenoord), Celso Ortiz (AZ) en Christian Santos (NEC).

PSV’er Andrés Guardado maakt deel uit van de Mexicaanse selectie.
PSV’er Andrés Guardado maakt deel uit van de Mexicaanse selectie.

•  In tegenstelling tot bij de meeste andere eindrondes, wordt in de knock-outfase meteen overgegaan tot een strafschoppenserie bij een gelijkspel. In de finale volgt er wél een verlenging na een remise. Voor Brazilië viel in de voorbije twee edities het doek na een verloren penaltyreeks. Neymar ontbreekt trouwens bij de vijfvoudig wereldkampioen; de dribbelaar is in augustus actief op de Olympische Spelen in eigen land.

•  De winnaar van de Copa América Centenario krijgt géén uitnodiging voor de Confederations Cup van volgend jaar in Rusland. Chili heeft als winnaar van het toernooi van 2015 het voor de Zuid-Amerikaanse landen gereserveerde ticket opgeëist.

•  Paolo Guerrero kan de eerste speler worden die op drie verschillende edities van het toernooi om de Copa América topscorer wordt. De 32-jarige Peruaan pakte deze titel al in 2011 en 2015.

•  Martín Palermo speelde waarschijnlijk de meest ongelukkige wedstrijd in de historie van het evenement. De Argentijnse aanvaller kreeg het voor elkaar om in 1999 tijdens het pouleduel met Colombia drie strafschoppen te missen.

Poules op de Copa América Centenario
Poule A Poule B Poule C Poule D
Verenigde Staten Brazilië Mexico Argentinië
Colombia Ecuador Uruguay Chili
Costa Rica Haïti Jamaica Panama
Paraguay Peru Venezuela Bolivia
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.