EK-terugblik Dag 11: Slapeloze Ivan en instinctieve Mario

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 11: Slapeloze Ivan en instinctieve Mario

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/8e3ecf35-2a1f-4d1d-ba5b-608496932cf3_image7209278254816010500.jpg" /> Hoe vaak zal Ivan Rakitic nog badend in het zweet wakker worden in de wetenschap dat hij de held van Kroatië had kunnen zijn? Een kwartier na rust stond hij oog in oog met Iker Casillas na een oogstrelende pass van Luka Modric met de buitenkant rechts. De middenvelder van Sevilla zette er zijn hoofd tegenaan, maar tot zijn wanhoop bood hij de Spaanse goalie een kans de poging te keren. Het was meer dan zomaar een gemiste kans. Kroatië ontnam zichzelf daarmee ook de kans op een enorme stunt. Want met een overwinning in Gdansk had het niet alleen de kwartfinales bereikt, maar ook regerend kampioen Spanje tot een roemloos afscheid gedwongen.

Na negentig minuten restte een 1-0 nederlaag en dus een teleurstelling. Spanje sloeg in de slotfase toe en stuurde daarmee Kroatië naar huis. Bondscoach Slaven Bilic had het over een heroïsch gevecht, dat ook zomaar anders had kunnen aflopen.

Als Kroatië een kans had om zich ten koste van Spanje te plaatsen voor de volgende ronde op het EK, dan was het deze 18 juni 2012 wel geweest. Rakitic besefte dat maar al te goed. 'Ik zal een paar nachten niet kunnen slapen door deze misser', zei hij na afloop. 'Ik heb mijn ziel achtergelaten op het veld.' <br /> <br /> Mario Balotelli maakte maandag tegen Ierland zijn status op alle fronten waar. Zijn omhaal was een bewijs van zijn ongekende voetbalkwaliteiten. Maar zijn reactie na de bevrijdende 2-0 was ook een bevestiging van het explosieve karakter van Super Mario. Balotelli wilde het uitschreeuwen en ongetwijfeld met weinig vleiende woorden zijn ongenoegen uiten. Maar de boodschap werd in de kiem gesmoord door Leonardo Bonucci. De verdediger van Juventus legde zijn hand op de mond van de Manchester City-aanvaller.

'Hij zei iets in het Engels, dus ik heb geen idee wat hij wilde zeggen. Helaas is Mario instinctief, maar dat is ook zijn kracht. Zonder die persoonlijkheid zou hij ook niet zo'n sensationeel doelpunt hebben gemaakt.'

De treffer van Balotelli was ook een revanche op Cesare Prandelli, die de spits tegen Ierland op de bank liet beginnen. Antonio Di Natale, die de voorkeur kreeg boven Super Mario, had een succes van zijn concurrent voorspeld.

'Ik sprak hem voor de wedstrijd en vertelde hem dat als hij in het veld zou komen, hij zou scoren. Mario heeft veel kwaliteiten, maar hij is pas 21 jaar en moet geduld hebben.' Alleen dat lijkt nu net niet een van de kwaliteiten van Balotelli. <br /><br /> Samenstelling: Lars Ulrich
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen