EK-terugblik Dag 10: Denen lichtend voorbeeld Oranje

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 10: Denen lichtend voorbeeld Oranje

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/f2c5b2ba-2486-4aa7-9d89-197b203688e7_image2431449652251059298.jpg" /> Een dag nadat Nederland ook zijn derde wedstrijd op het EK verloor, beginnen de eerste contouren van interne onrust zich af te tekenen. Vooral Wesley Sneijder liet met zijn uitspraken weinig twijfel bestaan over de onderlinge strubbelingen in het Oranje-kamp.

Sneijder stoorde zich vooral aan ploeggenoten die gevoelige tactische informatie naar de media lekten. Dat had gevolgen voor de verhoudingen in het veld. 'Het is moeilijk voor elkaar knokken als het vertrouwen weg is', aldus de Inter-middenvelder na afloop.

Toch is ook Sneijder zelf niet het toonbeeld van onschuld. Meteen na de wedstrijd tegen Portugal uitte hij zijn onvrede over de positie op de linkerflank die hij moest bekleden, omdat Bert van Marwijk op de positie achter de spits de voorkeur aan Robin van Persie gaf. Opmerkelijk genoeg was die tactiek na de rust weer omgedraaid. Plotseling stond Sneijder weer op 10 en moest Van Persie genoegen nemen met een plek op de rechterflank. Ruzie Van der Vaart en Robben direct na 2-1. Sneijder maant ze tot rust. Zal wel niet in beeld zijn geweest, schat ik zo in. De vergelijkingen met andere verliezend WK-finalisten is al gemaakt. Net als vrijwel al zijn voorgangers, bleef ook Oranje een roemloos afscheid in de eerste ronde van een EK niet bespaard. De Europese eindronde in Polen is bovendien het bewijs dat Nederland maar zelden twee succesvolle eindtoernooien achter elkaar speelt.

Het meest roemruchte voorbeeld uit het verleden is de WK-eindronde van 1990 in Italië, toen Nederland als verdedigend Europees kampioen een van de topfavorieten voor de eindzege was. Ook toen werden de prestaties beïnvloed door gebrek aan eenheid in het Oranje-kamp, mede veroorzaakt door de omstreden aanstelling van bondscoach Leo Beenhakker en een teveel aan Europese topspelers die stuk voor stuk een hoofdrol dachten op te eisen in het Nederlands elftal.

Toch is er na het debacle op dit EK hoop voor Oranje. In de jaren zeventig werd de WK-finale van 1974 en de daaropvolgende slecht verlopen Europese eindronde van 1976 twee jaar later in Argentinië - met een uitgeklede selectie door de afwezigheid van Johan Cruijff en Willem van Hanegem - toch weer gevolgd door een tweede WK-finale, die na verlenging verloren ging tegen het gastland. En juist over twee jaar heeft het WK net als in 1978 plaats in Zuid-Amerika, ditmaal in Brazilië. <br /> <br /> Mario Gomez drukte met drie doelpunten in de eerste twee EK-duels zijn stempel op de prestaties van het Duitse elftal, maar in de laatste poulewedstrijd tegen Denemarken blonk de spits van Bayern München vooral uit in het missen van mogelijkheden. Zo efficiënt als Gomez tegen Portugal en Nederland was, zo ongelukkig was hij nu in de afwerking tegen de Denen.

Zijn schoten misten precisie en in de spaarzame ruimte die de Deense defensie weggaf, kon Gomez niet uit de voeten. Het is een compliment waard aan het adres van de Deense verdedigingslinie, die desondanks niet kon voorkomen dat Lukas Podolski en Lars Bender wel scoorden voor Die Mannschaft. 1st - Daniel Agger. In a group were Denmark needed a great defender, Agger stepped up. Managed to close down Van Persie, Ronaldo and Gomez. De Deense teamspirit is een lichtend voorbeeld voor het in eenmansbedrijfjes verscheurde Nederlands elftal. Denemarken verdedigde uit alle macht, speelde compact met het hele elftal teruggetrokken op eigen helft en moest pas tien minuten voor het einde de handdoek gooien, toen Duitsland via de counter profiteerde van de ruimte in de achterhoede, juist toen Denemarken een ultieme poging ondernam om het 1-1 gelijkspel toch nog in de benodigde overwinning om te zetten.

Denemarken zelf blonk bovendien opnieuw uit in aanvallende efficiency. Michael Krohn-Dehli baarde met zijn 1 meter 71 opzien door in een dichtbevolkt Duits strafschopgebied de gelijkmaker binnen te koppen (foto onder). De kleine linksbuiten van het Deense Brøndby IF troefde erkende kopspecialisten als Mats Hummels en de meeverdedigende Gomez af, en ook Manuel Neuer kon niets uitrichten tegen de rake kopbal. <br /><br /> Samenstelling: Tim Vos
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen