EK-terugblik Dag 5: hoofdrol voor keepers en captains

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 5: hoofdrol voor keepers en captains

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/718b5cb5-e5a6-4510-a60a-65f662ebc86a_image2911018649784925678.jpg" /> De wedstrijd tussen Griekenland en Tsjechië werd sterk gekleurd door twee in de fout gaande keepers. Als Kostas Chalkias en Petr Cech hun dag wel hadden gehad, had het duel in groep A zomaar in 0-0 kunnen eindigen.

De doorgaans zo stugge en verdedigend ingestelde Grieken moesten hun speelplan al na zes minuten volledig omgooien. De 38-jarige Chalkias had ogenschijnlijk nog wat opstartproblemen, want bij een houdbaar lijkende inzet van Petr Jiracek en een binnen zijn bereik komende voorzet van Theodor Gebre Selassie greep de PAOK Saloniki-keeper twee keer halfslachtig in.

De vroege Tsjechische goals van Jiracek en Vaclav Pilar – die zijn tweede van het toernooi maakte – noopten de Grieken opnieuw tot een inhaalrace. In het openingsduel met Polen kon de ploeg van bondscoach Fernando Santos een 1-0 achterstand met tien man nog ombuigen in een gelijkspel met opportunistisch spel. Tegen de achterin dit keer wél stabiele Tsjechen, die vrijdag nog met 4-1 van Rusland verloren, lukte dat dinsdagavond niet.

Het degelijke defensieve werk van Tsjechië werd nog bijna teniet gedaan door de eigen doelman. Cech verwierf bij zijn club Chelsea de nodige lof na sterke optredens in de Champions League, die de Londenaren na penalty's wonnen van Bayern München, maar maakte net als vier jaar geleden een kinderlijke fout op het EK. #Euro2012‬ - Petr Cech surpasses Van der Sar and is now the 2nd goalkeeper with most goals conceded (15) at ECh just behind Schmeichel (20). Een eenvoudig te vangen voorzet glipte door zijn handen, waarna Theofanis Gekas (foto onder) zijn reputatie als goaltjesdief weer eens waarmaakte en de aansluitingstreffer dankbaar binnen schoot. Door het gebrek aan fantasie bij de Grieken, die louter de lange bal speelden, bleef een nieuw EK-trauma Cech gelukkig bespaard.

Want de gedachten van Cech zullen ongetwijfeld even terug zijn gegaan naar 15 juni 2008, toen een vergelijkbare fout tegen Turkije de Tsjechen een plek in de kwartfinale kostte. Drie minuten voor tijd liet de grabbelende Chelsea-goalie een voorzet van Hamit Altintop uit zijn handen vallen, waarna Nihat Kahveci er als de kippen bij was om de 2-2 binnen te tikken. Twee minuten later bezegelde diezelfde Nihat een miraculeuze Turkse comeback - het stond bij rust nog 2-0 voor Tsjechië - door vanaf twintig meter via de onderkant van de lat schitterend raak te schieten. <br /><br /> Waar de doelmannen bij Griekenland-Tsjechië juist voor doelpunten zorgden, daar hielden de reservekeepers Vyacheslav Malafeev (Rusland) en Przemyslaw Tyton (Polen) de schade beperkt voor hun ploeg, bij afwezigheid van eerste keepers Igor Akinfeev (blessure) en Wojciech Szczesny (geschorst).

Malafeev en Tyton redden enkele keren uitstekend, maar konden niets uitrichten bij de twee treffers. De aanvoerders van Polen en Rusland vertolkten een hoofdrol bij de twee doelpunten die dinsdag te noteren vielen. De Russische spits Alan Dzagoev was in zijn laatste 8 interlands goed voor 6 doelpunten #polrus Andrei Arshavin stond vlak voor rust aan de basis van de Russische openingsgoal door een vrije trap gevoelvol het zestienmetergebied binnen te krullen, waarna Dzagoev de bal alleen maar met het hoofd hoefde te verlengen richting de lange hoek. De 21-jarige speler van CSKA Moskou is met drie treffers op dit moment topscorer van het EK 2012.

Even leek Rusland genoeg te hebben aan dat doelpunt. Jakub Blaszczykowski dacht daar echter anders over en liet Malafeev met een schitterend schot met zijn mindere linkerbeen vergeefs naar de verre hoek duiken (foto onder).

De rechtsbenige Poolse captain speelt geheel tegen de huidige trend in aan zijn natuurlijke rechterkant, maar bewees desondanks met een naar binnen gerichte actie voor doelpunten te kunnen zorgen. In het openingsduel met Griekenland was Kuba juist nog van waarde geweest door buitenom te gaan en met een afgemeten voorzet Robert Lewandowski in staat te stellen de 1-0 binnen te koppen. <br /><br /> Samenstelling: Tim Vos
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen