EK-terugblik Dag 9: Griekenland stuurt Russen naar huis

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 9: Griekenland stuurt Russen naar huis

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/dfc65bd0-a256-45bd-8154-aa4e784cdbd9_image2943561507906202164.jpg" /> De eerste grote EK-stunt is een feit. Het in Poule A ongenaakbaar geachte Rusland kan de koffers gaan pakken en is uitgespeeld. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat zou aan een puntje genoeg hebben tegen Griekenland, dat door velen werd gezien als de zwakke broeder van de groep.

Zaterdagavond bleek het tegendeel. De Grieken streden voor iedere meter en legden zich niet neer bij de zeker lijkende uitschakeling. Rusland daarentegen maakte een tamme indruk. Van het elftal dat in de eerste groepswedstrijd tegen Tsjechië zoveel indruk had gemaakt met een 4-1 overwinning, was ineens niets meer over. Voor Dick Advocaat was het een bijzonder pijnlijke nederlaag. De Nederlandse bondscoach liet de Russen aan het begin van het toernooi nog zo frivool voetballen. Al snel werd het minder. Tegen Tsjechië (4-1) was het prachtig om te zien. Een wedstrijd later tegen de Polen was de eerste helft goed, maar zakte het na rust in elkaar, een 1-1 eindstand tot gevolg. En het verval zette de laatste groepswedstrijd door. De gevolgen zijn bekend. Advocaat kan zich gaan richten op komend seizoen, waar PSV wacht.

De Grieken daarentegen zorgden voor een waar volksfeest in eigen land. In 2004 stuntte de ploeg al door zich tot verbazing van iedereen in Portugal als Europees kampioen te kronen. In Polen en Oekraïne heeft Griekenland het nu tot de kwartfinale geschopt. Het blijkt een elftal dat zich uitstekend kan opladen voor een strijd. <br /><br /> Dat Tsjechië zich bij de laatste acht van het EK geschaard heeft, is een knappe prestatie van de ploeg van bondscoach Michal Bilek. Helemaal gezien het feit dat de ploeg de eerste groepswedstrijd nog met 4-1 van de mat werd geveegd door een ontketend Rusland.

De Tsjechen herpakten zich, wonnen vervolgens van de Grieken (2-1) en voegden daar zaterdagavond een zwaarbevochten overwinning op gastland Polen aan toe.

'Ik ben heel trots op mijn jongens. We kenden een verschrikkelijke start tegen Rusland en de druk op de ploeg was daarna enorm', stelt Bilek. 'Maar zoals zo vaak in het verleden hebben we goed kunnen standhouden onder die druk. Ons eerste doel was het bereiken van de kwartfinales. Vanaf nu kunnen we verder kijken.' Het interessante aan deze groep is dat het de komende tegenstanders van de poule van Nederland oplevert. De nummer 2 van groep A - Griekenland - speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van groep B. Dat lijkt Duitsland te gaan worden.

Mocht Oranje zich na Het Wonder van Charkov als nummer twee plaatsen voor de kwartfinale, dan is Tsjechië daarin de tegenstander. <br /><br /> Samenstelling: Tim Tempelaars & Tom Wildvank
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen