EK-historie in vogelvlucht: Oranje stort in, Spanje superieur

Reacties

Het Europees Kampioenschap voetbal beleeft in de zomer van 2016 in Frankrijk zijn vijftiende editie. VI duikt in tien afleveringen in de geschiedenis van het toernooi. In de laatste aflevering het EK van vier jaar geleden in Oekraïne en Polen, waar Spanje indruk maakt en het Nederlands elftal als vicewereldkampioen een modderfiguur slaat.

EK-historie in vogelvlucht: Oranje stort in, Spanje superieur
EK 2012 - Oekraïne & Polen
Teams 16
Wedstrijden 31
Doelpunten 76 (2,45 per duel)
Spelers 368
Toeschouwers 1.440.896 (46.481 per duel)
Winnaar Spanje
Verliezend finalist Italië
Topscorer Mario Mandzukic (Kro), Mario Gomez (Dui), Mario Balotelli (Ita), Cristiano Ronaldo (Por), Alan Dzagoev (Rus), Fernando Torres (Spa), 3 goals

De verwachtingen zijn aanvankelijk nog hoog. Nederland kent behoudens de 3-2 nederlaag bij Zweden tijdens de laatste wedstrijd een vlekkeloze kwalificatiereeks en wint onder meer met 11-0 van San Marino. Pijnlijke oefennederlagen tegen Duitsland (0-3) en Bulgarije (1-2) tonen echter aan dat de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk allerminst onverslaanbaar is. Dat blijkt op de Europese eindronde, waar Oranje geen enkel punt pakt en maar twee keer scoort.

Het slechtste eindtoernooi in de vaderlandse voetbalgeschiedenis krijgt al gestalte tijdens het eerste duel met Denemarken, dat ondanks een Nederlandse kansenregen met 1-0 wint door een doelpunt van Michael Krohn-Dehli. Daarna zijn ook Duitsland en Portugal te sterk (2-1). Mario Gomez en Cristiano Ronaldo dienen zich aan als de beulen van de weinig saamhorige WK-finalist. Treffers van Robin van Persie en Rafael van der Vaart zijn slechts doekjes voor het bloeden. Nederland druipt af en Van Marwijk zal het stokje uiteindelijk overdragen aan Louis van Gaal.

Nederland is de enige favoriet die niet thuis geeft. Frankrijk en Engeland overleven de groepsfase maar stuiten in de kwartfinale op de latere finalisten Spanje en Italië. Ook Portugal en Duitsland kunnen de opmars van de twee Zuid-Europese grootmachten niet stuiten. In de eindstrijd wordt pas echt duidelijk wie de sterkste van Europa is. Spanje bewaart het beste voetbal voor het laatst en veegt de Azzurri van de mat (4-0). La Fúria Roja breekt alle records door als eerste de Europese titel te prolongeren en als eerste land drie eindtoernooien op rij te winnen.

UEFA Team van het Toernooi
Doel Verdediging Middenveld Aanval
Manuel Neuer (Dui) Philipp Lahm (Dui) Steven Gerrard (Eng) Mario Balotelli (Ita)
Gianluigi Buffon (Ita) Fábio Coentrão (Por) Sami Khedira (Dui) Cristiano Ronaldo (Por)
Iker Casillas (Spa) Pepe (Por) Mesut Özil (Dui) Cesc Fabregas (Spa)
Jordi Alba (Spa) Andrea Pirlo (Ita) David Silva (Spa)
Gerard Piqué (Spa) Daniele De Rossi (Ita) Zlatan Ibrahimovic (Zwe)
Sergio Ramos (Spa) Xabi Alonso (Spa)
Sergio Busquets (Spa)
Andrés Iniesta (Spa)
Xavi (Spa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.