Eerbetoon aan Cruijff wordt anticlimax voor Barcelona

Op een historische avond heeft Barcelona Johan Cruijff niet kunnen eren met een overwinning op Real Madrid in El Clásico. De Madrilenen wonnen dankzij een late goal van Cristiano Ronaldo: 1-2.

Voor de wedstrijd werd door Barcelona op indrukwekkende wijze stilgestaan bij het overlijden van clubicoon Cruijff. Op de schermen werden fraaie beelden vertoond en op de tribune was een schitterend mozaïek zichtbaar. De minuut stilte die volgde, werd verstoord, maar dat deed weinig af aan het passende eerbetoon.

Op het veld bleek het lastig voor Barcelona om Cruijff te eren met het schitterende positiespel dat El Flaco naar Catalonië bracht. Real groepeerde zich in drie compacte linies rondom de middellijn en de thuisploeg vond het moeilijk om openingen te vinden. Luis Suárez kreeg weliswaar al in de tiende minuut een opgelegde kans, maar hij maaide over de bal na afleggen van Neymar. Ook Ivan Rakitic was dreigend. De inzet van de Kroaat werd gekeerd door Keylor Navas.

Real beperkte zich voor rust tot de tegenaanval en werd zo enkele keren gevaarlijk. Een schot van Cristiano Ronaldo spatte uiteen op de vuisten van Claudio Bravo en Karim Benzema schoot wild over uit kansrijke positie.

De supporters van Barcelona bedankten Johan Cruijff voor de wedstrijd met een mooi mozaïek.

In de 56ste minuut kwam Barcelona uitgerekend via een hoekschop op voorsprong. Gerard Piqué schudde zijn bewaker Pepe af en kopte knap binnen. Twee minuten eerder had Navas met een uiterste krachtinspanning een doelpunt van Lionel Messi nog kunnen voorkomen. De Argentijnse aanvaller zocht met een effectbal de verre hoek en zag zijn poging pas op het allerlaatste moment stranden.

Met de openingstreffer van Piqué kwam de wedstrijd los. Real zette even aan en via een hoogstandje van Benzema leverde dat al snel resultaat op. Een pass van Toni Kroos vloog via een been van Jordi Alba de lucht in en Benzema anticipeerde razendsnel door met een acrobatische poging de bal achter Bravo te werken: 1-1.

Elf minuten voor tijd dacht Real de leiding te nemen. Gareth Bale liep na zijn kopbal al ovationeel juichend weg, maar Barcelona werd gered door de arbitrage. Het lichte contact van Bale bij Alba werd namelijk beoordeeld als overtreding. Twee minuten later kroop Barcelona opnieuw door het oog van de naald bij een poging van Cristiano Ronaldo op de bovenkant van de lat. Alba hield vervolgens een schot van Bale voor de lijn weg.

Met een idiote overtreding leek Sergio Ramos daarna zijn elftal de kans om te winnen in Camp Nou te ontnemen Ramos kreeg volledig terecht zijn tweede gele kaart voor een tackle op Arda Turan, maar met tien man kreeg Real vijf minuten voor tijd alsnog de beloning voor het sterke spel in de slotfase. Ronaldo nam een voorzet van Bale op de borst aan en schoot door de benen van Bravo binnen.

Zo kwam een einde aan de historische reeks van 39 (!) wedstrijden zonder nederlaag van Barcelona. De Catalanen blijven wél koploper van Spanje, al loopt de voorsprong op Atlético Madrid - dat dinsdag de tegenstander is in de kwartfinale van de Champions League - terug tot zes punten. Real heeft zeven punten achterstand.