El Clásico als ultieme ode aan Cruijff

Reacties

De 31ste speelronde van de Primera División staat in het teken van El Clásico. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op de wedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid, met speciale aandacht voor Johan Cruijff.

El Clásico als ultieme ode aan Cruijff

Het zijn de woorden van Real Madrid-legende Emilio Butragueño die het meest beklijven na het zien van En Un Momento Dado, de documentaire over de periode van Cruijff in Barcelona. De geboren Madrileen speelt tussen 1983 en 1995 liefst 463 officiële wedstrijden voor De Koninklijke, maar heeft al die tijd maar één idool: Cruijff. 'Ik heb ook altijd tegen iedereen bij Real Madrid eerlijk gezegd dat Cruijff mijn grote voorbeeld is. Ik vind dat je eerlijk moet zijn over waar je voor staat. Ik verraad Real Madrid niet als ik zeg dat Cruijff mijn idool is. Nee, als je dat zo ziet, dan denk je bekrompen. Dat past niet bij een club met de statuur van Real Madrid.'

Tien jaar oud is Butragueño als zijn Real Madrid ongenadig hard onderuitgaat in El Clásico. Op 17 februari 1974 speelt Barcelona aartsrivaal Real Madrid helemaal zoek met Cruijff als grote inspirator. In Santiago Bernabéu etaleert de Nederlander zijn klasse. Vinnig passeert Cruijff zijn tegenstanders in het strafschopgebied van de Madrilenen, waarna een rake schuiver volgt: 0-2. Met een dieptepass en een perfect genomen vrije trap vervult hij later in El Clásico de rol van aangever twee keer met verve. Catalanen denken te dromen, maar het scorebord liegt niet: 0-5. Een statement van jewelste.

Dat alles in de stad van Francisco Franco, de dictator die 36 jaar aan de macht is in Spanje. De in 1975 overleden Franco neemt Catalanen hun trots af. De Catalaanse taal gebruiken is verboden in de tijd van Franco. Alleen in Camp Nou wanen de Catalanen zich veilig genoeg om Catalaans te spreken. Voetbalclub Barcelona biedt op sportief vlak in de jaren zestig ook weinig troost. Het is wachten op de zomer van 1973. De verlosser maakt zijn entree. Cruijff loodst Barça in zijn debuutseizoen naar de eerste landstitel sinds veertien jaar ('Toeval is logisch', zei Cruijff ooit) en geeft de Catalanen hun trots terug. Real Madrid buigt het hoofd voor El Salvador.

De verslagenheid in de voetbalwereld is groot als bekend wordt dat Cruijff zijn strijd tegen longkanker op 68-jarige leeftijd heeft verloren. De woorden van ex-ploeggenoten, oud-trainers en voormalige spelers bieden troost. Zo ook de open brief van zeven voormalig Barcelona-bestuurders, die voor even hun persoonlijke vetes opzij zetten, en huidig clubpresident Josep María Bartomeu. 'Hij veranderde onze mentaliteit. Hij liet ons met onze borst vooruit lopen en leerde ons dat geen enkele tegenstander onverslaanbaar is. Dat we kunnen bereiken waar we op hopen. Cruijff begreep als geen ander dat Barça meer dan een club is.'

'In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk', zei Cruijff ooit. Ware woorden. De legendarische Nummer 14 is niet meer, maar zijn gedachtengoed leeft voort. Met name daar in Camp Nou, daar waar Barcelona al enkele jaren het beste voetbal van de wereld speelt. Dankzij Cruijff, zegt huidig Bayern München-coach en Barça-icoon Pep Guardiola. 'Hij liet ons het voetbal begrijpen. Cruijff opende onze ogen. Hij vertelde ons dat je nooit in de fout kunt gaan als je je instinct volgt. Voetbal is zo complex. Je wordt trainer omdat je het spel onder controle wilt krijgen.'

Zaterdagavond om half negen staat de voetbalwereld net als negen dagen geleden weer even stil. Clásico's zijn meeslepend, staan bol van incidenten, maar staan bovenal garant voor pure klasse. De woorden van Burtagueño onderstrepen dat rivaliteit niet blind hoeft te maken voor de exceptionele kwaliteiten van een ander. Vergeet de vinger van José Mourinho in het oog van Tito Vilanova, denk aan de staande ovatie voor Ronaldinho in Santiago Bernabéu.

Messi kan tegen Real Madrid zijn vijfhonderdste doelpunt in zijn profloopbaan maken, de Madrilenen kunnen de achterstand op koploper Barça verkleinen tot zeven punten en Cristiano Ronaldo jaagt in het hol van de leeuw op al zijn vijftiende competitiedoelpunt van het kalenderjaar. Het speelt allemaal geen rol als de spelers het veld betreden. De woorden 'Gracies Johan' zullen dan levensgroot zichtbaar zijn op de tribune. De aandacht gaat uit naar Cruijff, de man die daadwerkelijk in zekere zin onsterfelijk is.

Programma
Rayo Vallecano 01-04
20:30
Getafe
Atlético Madrid 02-04
16:00
Real Betis Sevilla
Las Palmas 02-04
18:15
Valencia
Barcelona 02-04
20:30
Real Madrid
Celta de Vigo 02-04
22:05
Deportivo La Coruña
Athletic de Bilbao 03-04
12:00
Granada
Málaga 03-04
16:00
Espanyol
Eibar 03-04
18:15
Villarreal
Sevilla 03-04
20:30
Real Sociedad
Levante 04-04
20:30
Sporting Gijón
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.