Eduardo: 'WK in eigen land, maar in een ander shirt'

Reacties

Eduardo Da Silva staat met Kroatië voor een zeer bijzondere, maar tegelijkertijd ook een vreemde wedstrijd. De aanvaller van Shakhtar Donetsk treft tijdens de openingswedstrijd van het WK namelijk Brazilië, het land waar hij geboren en getogen is.

Eduardo: 'WK in eigen land, maar in een ander shirt'

'Zonder enige twijfel, het is wel een beetje vreemd', zegt de voormalige aanvaller van Arsenal op de website van wereldvoetbalbond FIFA. 'Maar tegelijkertijd zie ik het ook als een enorme kans.'

'Dit had ik nooit verwacht. Actief op het WK in het land waar je geboren bent, maar wel in het shirt van een ander land', aldus Eduardo, die inmiddels 63 interlands met Kroatië achter zijn naam heeft staan en daarin 29 keer trefzeker was.

Eduardo groeide op in Rio de Janeiro, maar vertrok in de zomer van 1999 naar Kroatië om in de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb te spelen. Eduardo speelde tussen 2001 en 2007 in het eerste elftal van Dinamo alvorens hij de overstap maakte naar Arsenal en later Shakhtar Donetsk. Ondertussen had de geboren Braziliaan de Kroatische nationaliteit aangenomen.

Volksliederen
Dat het duel beladen is voor Eduardo is wel duidelijk. Toch heeft de genaturaliseerde Kroaat een unieke oplossing voor zijn dubbele gevoel: hij gaat beide volksliederen meezingen. In zijn vaderland staat Eduardo overigens voor zijn eerste WK. 'Ik heb al wel een EK achter de rug, maar je eerste WK is wel iets heel speciaals.'

Sammir speelde tot dusver zes interlands in het shirt van Kroatië, maar wacht nog altijd op zijn eerste treffer.
Sammir speelde tot dusver zes interlands in het shirt van Kroatië, maar wacht nog altijd op zijn eerste treffer.

In 2006 en 2008 miste de linksbenige spits het WK in Duitsland en EK in Oostenrijk en Zwitserland vanwege blessures, terwijl de Kroaten zich niet plaatsten voor het WK in 2010. Overigens is Eduardo niet de enige Kroaat die het opneemt tegen zijn vaderland. Ook Getafe-aanvaller Sammir treft het land waarin hij is opgegroeid.

'Ik ben blij dat de mensen in Brazilië mij nu leren kennen', zegt Sammir met een knipoog. 'Ik hoop dat de mensen in Brazilië mij na dit WK herinneren als een goede voetballer als ik ooit terugkeer. Maar ik ben er helemaal klaar voor en ik ben ervan overtuigd dat we een goed resultaat kunnen boeken.'

Donderdagavond openen gastland Brazilië en Kroatië het WK in Sao Paulo. Kameroen en Mexico completeren de groep met Brazilië en Kroatië.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.