Druk op Hiddink neemt verder toe na defensief gepruts

Reacties

De druk op Oranje, dat zondag de EK-kwalificatiereeks vervolgt met een thuiswedstrijd tegen Letland, neemt ongekende vormen aan. Verdedigende blunders stonden aan de basis van de oefennederlaag tegen Mexico: 2-3.

Druk op Hiddink neemt verder toe na defensief gepruts

Het oefenduel, hoewel uiteraard ondergeschikt aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland van zondag, moest voor Hiddink en Oranje een eerste stap richting eerherstel worden. De druk werd afgelopen week bovendien verhoogd door de uitspraken van Hiddink, die verklaarde bij een slecht resultaat tegen Letland op te stappen. Hoewel de keuzeheer vooraf nog zei het niet zo te voelen, kwam hij daarmee tegen Mexico al onder een vergrootglas te liggen.

Door halfslachtig ingrijpen van Jetro Willems en een daaropvolgende prachtgoal van Carlos Vela na amper acht minuten begon het duel in de halflege Arena echter al desastreus: 0-1. Sinds Hiddink het bondscoachschap na het WK overnam van Louis van Gaal, keek Oranje in alle vijf de interlands die het speelde al vroeg tegen een achterstand aan. De eerste termijn van de bondscoach meegerekend was het zelfs de zevende opeenvolgende keer dat het Nederlands elftal onder zijn leiding op achterstand kwam.

Overtuigend
Langzaam maar zeker werd Oranje daarna wat dreigender, maar de grootste kans kwam pas vlak voor rust. Nadat Memphis Depay, Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar al gevaarlijk opdoken voor het Mexicaanse doel, werkte Huntelaar een doorgekopte corner van Stefan de Vrij – de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Ron Vlaar – van zeer dichtbij echter naast het doel. Gevaarlijk werd het spel van Nederland dus wel, overtuigend nog niet echt.

Ron Vlaar moest al na 23 minuten geblesseerd het veld verlaten. Het is onzeker of hij zondag tegen Letland in actie kan komen.
Ron Vlaar moest al na 23 minuten geblesseerd het veld verlaten. Het is onzeker of hij zondag tegen Letland in actie kan komen.

De gelijkmaker van Wesley Sneijder kort na de pauze was dat zeker wél. Net als in de achtste finale van het WK – toen Nederland met 2-1 won van Mexico – tekende hij met een harde knal voor 1-1, al was de treffer van woensdag een heel stuk fraaier. Voor kalmte bij Oranje leidde het evenwel niet, want met name de defensie zakte vervolgens door zijn hoeven.

Nadat Javier Hernández geheel vrijstaand al twee enorme kansen had laten liggen, herstelde Vela (op aangeven van debutant én FC Twente-aanvaller Jesús Corona) de Mexicaanse voorsprong. Daarbij zagen met name Willems en Ricardo van Rhijn er niet best uit, terwijl Hernández dankzij te laat stappen van De Vrij, die daarmee de buitenspelval ophief, 1-3 kon laten aantekenen. Een van richting veranderd schot van Daley Blind (2-3) gaf de score nog een iets draaglijker aanzien, maar daar bleef het bij.

Het duel met Letland was al van doorslaggevend belang, aangezien Hiddink zijn lot aan dat duel verbond, maar na het verlies van woensdag zal de druk de komende dagen zo mogelijk nóg groter worden. Met name in verdedigend opzicht zal Oranje het stukken beter moeten doen. Het duel met Mexico betekende de vierde nederlaag in vijf wedstrijden tijdens de tweede termijn van Hiddink.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.