Dringen om de Champions League in de Bundesliga

Reacties

De achttiende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Dringen om de Champions League in de Bundesliga

Na een onderbreking van bijna vijf weken hervat de Bundesliga, als laatste Europese topcompetitie, vanavond het seizoen. Titelhouder Bayern München kan tijdens de afscheidstournee van scheidend trainer Pep Guardiola direct aan de bak bij Traditionsverein Hamburger SV. Inzet in de Hanzestad is het behoud van de acht punten voorsprong op zijn eerste achtervolger Borussia Dortmund.

Het worden interessante weken in de hoogste Duitse afdeling. Zal BVB bij machte zijn om Bayern München van titelprolongatie te houden? Vier Bundesliga-kampioenschappen op rij is nog geen enkele club gelukt. En wat zijn de mogelijkheden van het zo verrassend sterk presterende Hertha BSC? Directe plaatsing voor de Champions League klinkt onwerkelijk voor de formatie die een jaar terug nog tegen degradatie knokte. Jeffrey Gouweleeuw gaat het mogelijk zaterdag ervaren. Dan treedt zijn nieuwe werkgever FC Augsburg aan voor het uitduel met Hertha BSC. De van AZ overgekomen Gouweleeuw moet het langdurig wegvallen van de geblesseerde centrumverdediger Jan-Ingwer Callsen-Bracker opvangen.

Borussia Mönchengladbach herpakte zich indrukwekkend na het ontslag van trainer Lucien Favre. Onder de doorgeschoven beloftencoach André Schubert klommen Die Fohlen van de laatste plaats na vijf speelronden op naar de topvier. Nu rijst de vraag of Gladbach de tweede seizoenshelft de juiste mix kan vinden van spectaculair- en resultaatvoetbal.

Maar om de Champions League-tickets wordt het dringen, aangezien óók Bayer Leverkusen, Schalke 04 en VfL Wolfsburg nog volop in de race zijn. Javier Hernández claimde voor de winterstop een hoofdrol in Leverkusen, met negentien treffers in officieel verband. Hij bewees daarmee en passant het ongeluk van Louis van Gaal, die vorige zomer geen prijs meer op de Mexicaan stelde bij Manchester United. Schalke en Wolfsburg zijn minder fortuinlijk uit de winterstop gekomen. Het wegvallen van captain Benedikt Höwedes is slecht nieuws voor Schalke 04. VfL Wolfsburg is met een spitsenprobleem opgezadeld, nu Bas Dost zijn middenvoetsbeentje heeft gebroken.

Huub Stevens zag 1899 Hoffenheim zijn laatste thuiswedstrijd in 2015 winnen. Derhalve heeft de hekkensluiter de aansluiting met de overige degradatiekandidaten. Ondanks de laatste plaats, is de verwachting dat 1899 Hoffenheim zich de tweede seizoenshelft zich veilig gaat spelen. Enerzijds beschikt de selectie over voldoende kwaliteit ten opzichte van pakweg Werder Bremen en VfB Stuttgart. Donderdag kreeg Stevens bovendien met Andrej Kramaric de beschikking over een extra aanvaller. De Kroaat wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Leicester City. In dienst van HNK Rijeka maakte Kramaric in 2014/15 grote indruk door tijdens de thuiswedstrijd in de Europa League tegen Feyenoord (3-1) drie keer te scoren.

Anderzijds heeft Stevens indruk gemaakt nadat hij eind oktober bij Hoffenheim de ontslagen Markus Gisdol verving. De zeven duels onder zijn leiding leverden weliswaar slechts één zege op, maar óók vier gelijke spelen. Daarnaast oogt de ploeg minder kwetsbaar, blijkt ook uit het aantal tegengoals (zes) en het aantal clean sheets (drie). Niet het recept om de schoonheidsprijs mee te verdienen, wel kan 1899 Hoffenheim aan het eind van de rit hierdoor zomaar boven de streep staan.

Programma
Hamburger SV 22-01
20:30
Bayern München
1. FC Köln 23-01
15:30
VfB Stuttgart
Hannover 96 23-01
15:30
Darmstadt 98
Hertha BSC 23-01
15:30
FC Augsburg
1899 Hoffenheim 23-01
15:30
Bayer Leverkusen
FC Ingolstadt 04 23-01
15:30
FSV Mainz 05
Borussia
Mönchengladbach
23-01
18:30
Borussia Dortmund
Eintracht Frankfurt 24-01
15:30
VfL Wolfsburg
Schalke 04 24-01
17:30
Werder Bremen
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.