Dramatisch Oranje gooit WK-kansen te grabbel in Bulgarije

Nederland heeft op bezoek bij Bulgarije een wanprestatie geleverd. Door de 2-0 nederlaag zakt Oranje naar de vierde plaats van Groep A, waardoor de kansen op deelname aan het WK in groot gevaar zijn.

In Sofia waren alle ogen gericht op Matthijs de Ligt, die van bondscoach Danny Blind een plek in het centrum van de defensie toebedeeld had gekregen. De pas zeventienjarige mandekker was de op drie na jongste debutant aller tijden bij Oranje. De met die onervarenheid gepaarde spanning brak De Ligt al vroeg op. Al na elf seconden beging hij op het randje van de zestien een onnodige overtreding op Ivelin Popov, wiens vrije trap door doelman Jeroen Zoet gestopt werd. Vier minuten later kon de PSV-sluitpost het volgende plankenkoortsmoment van De Ligt niet meer onschadelijk maken. De Ajacied anticipeerde totaal verkeerd op een lange bal richting Spas Delev, waarna de spits de uitgekomen Zoet verschalkte en de 1-0 liet aantekenen.

De openingstreffer werd door een individuele fout ingeleid, maar stond niet op zichzelf. Want ook daarna was Bulgarije namelijk de baas in het matig gevulde Vasil Levski Stadion. Bruno Martins Indi voorkwam in de achttiende minuut met een uiterste inspanning dat ex-PSV'er Stanislav Manolev de 2-0 kon maken. Twee minuten later voltrok zich alsnog een tweede drama voor Oranje. Delev kreeg op de rand van de zestien te veel ruimte, waarna hij Zoet kansloos liet met een knal in de verre hoek.

Het moment van de tweede Bulgaarse goal. Matthijs de Ligt kan het schot van Spas Delev niet blokken en de bal gaat richting de verre hoek.

Het murw gebeukte Oranje krabbelde in het restant van de eerste helft beetje bij beetje op, maar tot een Nederlands overwicht kwam het geen moment in de Bulgaarse hoofdstad. Daarvoor leed het middenveld - Kevin Strootman vooral - te veel balverlies en lag het tempo achterin te laag. Pas in de 44ste minuut kreeg Oranje een noemenswaardige kans. Davy Klaassen legde terug vanaf de achterlijn, waarna Bas Dost vanaf vijf meter naast knalde.

In de rust greep Blind hard in door De Ligt en Georginio Wijnaldum te vervangen door (de eveneens debuterende) Wesley Hoedt en routinier Wesley Sneijder. Die laatste stond in de 62ste minuut aan de basis van de beste Oranje-aanval van de avond. Hij stuurde Dost diep, die aflegde op Klaassen. Zijn schot werd knap gepakt door Nikolay Mihaylov. Vier minuten eerder had de ex-doelman van FC Twente al knap gered op een van richting veranderd schot van Quincy Promes.

Daarmee zijn de spaarzame kansjes die Oranje in de tweede helft creëerde al bijna genoemd. Net als voor rust ontbrak het Nederland niet aan balbezit, maar daarmee werd veel te weinig gedaan. Ook het inbrengen van een extra spits in de persoon van Luuk de Jong bracht geen soelaas, hoewel Dost in de slotfase nog wel twee keer gevaarlijk was. Scoren deed hij echter niet.

Door de nederlaag zakt Oranje naar plek vier in Groep A, met zeven punten uit vijf duels. De achterstand op koploper Frankrijk bedraagt nu al zes punten, terwijl nummers twee en drie Zweden en Bulgarije respectievelijk drie en twee punten meer hebben. Nederland vervolgt de WK-kwalificatiereeks op 9 juni thuis tegen Luxemburg.