Dost schrijft sprookje met heldenrol tegen Leverkusen

Bas Dost heeft opnieuw blijk gegeven van zijn topvorm. De Nederlandse spits van VfL Wolfsburg was met vier doelpunten beslissend in een spektakelstuk bij Bayer Leverkusen: 4-5.

Dost bevestigde door uit te blinken zijn status als Bayer-beul. De 25-jarige aanvaller speelde drie keer eerder tegen Leverkusen en scoorde in al deze wedstrijden. Bovendien leverde dat Wolfsburg iedere keer de zege op.

Zaterdag had Dost slechts zes minuten nodig om voor het eerst het net te vinden. Hij opende de score met een formidabele vliegende kopbal uit een voorzet van Vierinha. Zijn tweede doelpunt in de 29ste minuut was nog mooier. Met een subtiel hakje promoveerde Dost een pass van spelmaker Kevin de Bruyne tot doelpunt. Tussendoor had Naldo vanaf 35 meter een vrije trap in het doel geknald en dus stond Wolfsburg al snel op een 3-0 voorsprong.

Toch knokte Leverkusen zich na rust terug in de wedstrijd. Door twee treffers van Heung-Min Son bracht de thuisploeg de marge terug tot één doelpunt, maar toen Dost met een intikker in de 63ste minuut zijn hattrick compleet maakte, leek de zege Wolfsburg niet meer te kunnen ontgaan: 2-4. Via nogmaals Son - die dus ook een hattrick maakte - en Karim Bellarabi kwam Leverkusen echter toch weer terug tot 4-4.

Heldenepos
Na een rode kaart voor Bayer-speler Emir Spahic in de 82ste minuut lonkte er plots weer hoop voor Wolfsburg. Uiteindelijk was het Dost die zijn heldenepos voltooide door diep in de extra tijd 4-5 te maken uit een voorzet van Vierinha. De Nederlander heeft nu al zeven keer gescoord in 2015, waarmee hij zijn productie van vijf doelpunten in het vorige kalenderjaar overtreft. Nummer twee Wolfsburg blijft daardoor met acht punten achterstand nog een beetje in het spoor van koploper Bayern München.