Dost eist hoofdrol op in beladen Derby van Lissabon

Sporting Lissabon heeft zaterdagavond Benfica de voet dwars gezet in de Portugese titelstrijd: 1-1. Bas Dost vertolkte een hoofdrol in de Derby de Lisboa.

De ogen waren bij de thuisploeg gericht op competitietopscorer Dost (28 goals). De spits was tegen Benfica eens niet trefzeker, maar speelde wel een cruciale rol bij het openingsdoelpunt. Sporting kreeg namelijk al vroeg een penalty toen Dost doorjoeg op doelman Ederson, die vervolgens niet de bal maar de spits raakte in de zestien meter. Aanvoerder Adrien Silva legde aan vanaf elf meter en schoot beheerst raak.

Daarna nam Benfica meer initiatief, waarbij de strijd vooral op het middenveld plaatsvond. Richting de pauze nam de dreiging van de koploper met de minuut toe, maar Sporting verdedigde zich met hand en tand. Doelman Rui Patrício onderscheidde zich door knap te redden op een vrije trap van Alejandro Grimaldo.

Vlak nadat de ploegen uit de kleedkamer waren gekomen, was Dost binnen een tijdsbestek van tien minuten tot driemaal toe dicht bij een treffer. Eerst kwam hij tekort bij een lage voorzet van Ezequiel Schelotto, vervolgens liet hij een goede kopkans op aangeven van uitblinker Gelson Martins onbenut. De grootste kans volgde in de 63ste minuut toen Dost de bal oog in oog met Ederson compleet verkeerde raakte, waardoor zijn inzet naast hobbelde.

De gemiste kansen van Dost braken Sporting op. Verdediger Victor Lindelöf schoot een vrije trap fraai binnen en zette daarmee de eindstand op het scorebord. In een beladen slotfase werd er namelijk niet meer gescoord.

Sporting zit met de remise zijn stadgenoot in de weg in de strijd om het kampioenschap, ook al houdt Benfica alles in eigen hand. FC Porto kan bij een zege op Feirense (zondag, 21.15 uur) op één punt van Benfica komen, dat aan kop gaat met 72 punten. Sporting staat na het gelijkspel op 64 punten.