Dortmund snoept Bayern als eerste in 2013 punten af

Borussia Dortmund heeft Bayern München een tikje uitgedeeld in de aanloop naar de Champions League-finale, al kon de kampioen zich ondanks het gelijkspel (1-1) ook de morele winnaar noemen.

De beste twee ploegen van Europa – afgelopen week plaatsten ze zich voor de finale van de Champions League – lieten in hun onderlinge confrontatie in de Bundesliga niet het achterste van hun tong zien. Beide trainers wilden elkaar niet veel wijzer maken dan ze al zijn en kozen er ook voor enkele belangrijke spelers rust te gunnen. Zo ontbrak onder anderen Arjen Robben bij Bayern München, terwijl Marco Reus op de bank begon bij Borussia Dortmund.

Dat de finale al zijn schaduw vooruit wierp, werd na een kwartier duidelijk. Borussia Dortmund-trainer Jürgen Klopp haalde Ilkay Gündogan uit voorzorg naar de kant. De middenvelder was ietwat aangeslagen na een duw van Diego Contento.

Zowel Borussia Dortmund als Bayern München kon zich een morele winnaar noemen van de prelude voor de Champions League-finale. De thuisploeg slaagde er als eerste in de Beierse concurrent in 2013 punten afhandig te maken in de Bundesliga. Bovendien liet Dortmund zien dat Bayern-keeper Manuel Neuer op vreemde bodem wel te passeren is. Kevin Grosskreutz passeerde de goalie, die dit seizoen in de voorgaande uitduels pas drie treffers had moeten incasseren, met een volley.

Maar Neuer bezorgde Borussia Dortmund ook stof tot nadenken. Na de gelijkmaker van Mario Gomez in de 23ste minuut voorkwam de international na een uur een nieuwe achterstand voor Bayern. Met een knappe redding stopte hij de strafschop van Robert Lewandowski.

Ondanks het eerste puntenverlies in 2013 was het resultaat (1-1) in eeen ander opzicht een opsteker voor Bayern München. De ploeg van Heynckes speelde namelijk de laatste 25 minuten met tien man nadat Rafinha in een tijdsbestek van drie minuten twee gele kaarten incasseerde.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.