Donkerrood spektakelstuk NEC-Cambuur eindigt onbeslist

Het cruciale thuisduel met SC Cambuur leverde voor NEC niet de broodnodige drie punten op: 1-1. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer trok in de slotminuten liefst drie keer de rode kaart.

Het treffen met SC Cambuur was in alle opzichten cruciaal voor NEC, dat met het oog op zijn loodzware programma (AZ-uit, FC Twente-thuis, Ajax-uit) móést winnen om een broodnodig gaatje te slaan met hekkensluiter Roda, dat een veel gunstiger speelschema voor de boeg heeft. NEC begon dan ook scherp en fel en kreeg in de dertiende minuut een strafschop na een duw van Wout Droste in de rug van Geoffrey Castillion. Die benutte de penalty zelf: 1-0.

Cambuur richtte zich op van zijn zwakke start en kwam naarmate de eerste helft vorderde steeds vaker in de buurt van het doel van Dennis Gentenaar. De sluitpost hield NEC een paar keer knap op de been, net zoals zijn collega Leonard Nienhuis enkele uitstekende reddingen verrichte namens Cambuur. Op slag van rust moest Gentenaar zich alsnog gewonnen geven. Invaller Mart Dijkstra krulde een vrije trap in de kruising. Het betekende dat het NEC voor de 43ste keer op rij niet lukte om de nul te houden in de Eredivisie.

Dennis Gentenaar is kansloos op de inzet van Mart Dijkstra.

De tweede helft bood net als de eerste bijzonder veel spektakel. Castillion hielp in de 61ste minuut een grote kans namens NEC om zeep, terwijl Lasse Nielsen even later een inzet van Elvis Manu van de doellijn haalde. Dat het na een uur spelen 1-1 stond was dan ook een wonder, want vanwege het grote aantal kansen had het net zo goed 3-3 of 4-4 kunnen staan.

Kaartenregen
In het laatste kwartier werden de aanvalspogingen van NEC steeds wanhopiger en trainer Anton Janssen bracht met Christoph Hemlein een extra spits in. Hij kwam in de tachtigste minuut erg dicht bij de 2-1, maar zijn inzet strandde op de paal. Vijf minuten voor het einde kwamen beide partijen met tien man te staan. Ryan Koolwijk kreeg direct rood na een kopstoot aan het adres van Paco van Moorsel en kort daarna kreeg Marcel Ritzmaier zijn tweede gele kaart. Twee minuten later stuurde Wiedemeijer ook Rens van Eijden met twee keer geel naar de kleedkamer.

NEC schiet met het oog op zijn loodzware slotfase weinig op met het gelijkspel, terwijl het punt voor Cambuur een bijzonder waardevolle is. De Leeuwarders slaan een gat van zes punten met nummer zestien RKC Waalwijk en lijken daarmee bijna in veilige haven.