Doelman Ten Rouwelaar toont zich een 'marathonman'

Nadat Siem de Jong (foto) afgelopen zondag is afgehaakt, zijn er nog elf spelers die dit seizoen geen speelminuut hebben gemist voor hun club in de Eredivisie. De reeks van Jelle ten Rouwelaar gaat nog veel verder terug: de doelman miste in 2008 voor het laatst een competitiewedstrijd voor NAC Breda.

Ajacied De Jong werd zondag vier minuten voor afloop van het duel met PEC Zwolle (3-0 winst) afgelost door Danny Hoesen. Daarmee kwam een einde een reeks van speelminuten die startte op 22 januari 2012 tegen AZ. Sindsdien miste de aanvoerder van Ajax tot afgelopen zondag geen competitieminuut.

Na 26 speelronden zijn er in de huidige voetbaljaargang nog elf spelers die geen minuut hebben gemist voor hun club. Het leeuwendeel daarvan bestaat uit keepers: Esteban (AZ), Robbin Ruiter (FC Utrecht), Remko Pasveer (Heracles Almelo), Piet Velthuizen (Vitesse), David Meul (Willem II) en Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda). Behalve deze zes doelmannen zijn er vijf veldspelers die alle competitiewedstrijden van begin tot einde hebben meegemaakt: Jan Wuytens (FC Utrecht), Nemanja Gudelj (NAC Breda), Guram Kashia (Vitesse), Cuco Martina en Ard van Peppen (beiden RKC Waalwijk). Van de hele groep was Siem de Jong de veldspeler die tot afgelopen zondag de langste onafgebroken run op zijn naam staan.

Kashia en Van Peppen (foto midden) zijn de grootste gegadigden (veldspelers) om De Jong als marathonloper af te lossen. Zij speelden alles sinds respectievelijk 4 en 5 februari vorig jaar en hebben nu 3690 minuten onafgebroken meegedaan. Ze hebben daarmee nog twee volledige wedstrijden nodig om De Jong (3865 minuten) in te halen.

Deze reeksen komen niet in de buurt van die van keeper Ten Rouwelaar, die zijn laatste wedstrijd voor NAC miste op 20 april 2008, de slotdag van het Eredivisieseizoen 2007/08. Vanaf de seizoensopening van 2008/09 tegen AZ op 31 augustus 2008 was hij altijd van de partij. Dat leverde hem 14.580 speelminuten (162 wedstrijden) achtereen op. David Meul, tweede op deze ranglijst, maakte het leeuwendeel van zijn minutenreeks in de Jupiler League namens Willem II en eerder SC Cambuur. (Milan Nieweg)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.