Destro solliciteert naar WK-plek Azzurri met beste moyenne

Reacties

AS Roma-spits Mattia Destro (foto boven) scoorde tegen Sampdoria (3-0 zege) twee keer en voerde zo zijn seizoenstotaal op naar zes treffers. Daar had hij slechts 456 minuten voor nodig, wat neer komt op één goal per 76 minuten. Met een dergelijk moyenne troeft hij alle andere Italiaanse spitsen af. De keuze voor bondscoach Cesare Prandelli wordt alleen maar lastiger.

Destro solliciteert naar WK-plek Azzurri met beste moyenne

Het gemiddelde van Mattia Destro bij AS Roma is niet mis. In negen duels kwam hij zes keer tot scoren. Maar al die negen duels kwam de 22-jarige spits als invaller binnen de lijnen. Dat zorgt ervoor dat hij bovenaan het lijstje staat. 'Natuurlijk wil ik mee naar Brazilë, maar dat wil iedereen. Ik denk alleen aan zoveel mogelijk doelpunten maken. Ik wil mijn waarde op het veld tonen', zo zei Destro na de wedstrijd.

Giuseppe Rossi is een van de favorieten van Prandelli.
Giuseppe Rossi is een van de favorieten van Prandelli.

Giuseppe Rossi (rechts) loopt bijna één op één. De Fiorentina-aanvaller staat op veertien doelpunten in achttien duels. Dat moyenne zal dit seizoen niet veel meer veranderen. De Italiaan ligt er langdurig uit met een knieblessure. Het is de vraag of hij het WK wel haalt. 'Desnoods wachten we op hem', zo vertelde Prandelli eerder. Het is geen geheim dat de bondscoach in Rossi de ideale aanvalspartner voor Mario Balotelli ziet.

Maar wie ook nadrukkelijk op de deur klopt, is de jonge Domenico Berardi van promovendus Sassuolo. De jongeling werd groot nieuws toen hij met vier goals eigenhandig AC Milan slachtte (4-3). Berardi moet zijn internationale debuut nog maken (hij speelde alleen nog maar voor Italië Onder 19), maar met zijn twaalf doelpunten in achttien duels is hij een veelgenoemde naam.

Ook Ciro Immobile, de nummer drie op de lijst, moet zijn eerste speelminuten voor de Azzurri nog maken. De Torino-spits was onderdeel van het Jong Italië dat afgelopen zomer de finale van het EK haalde. Zijn naam wordt, ondanks zijn goede moyenne, nog niet vaak genoemd in verband met een WK-plaats, maar als topspits uit de jeugdelftallen is hij een veelbelovend talent.

Ciro Immobile en Lorenzo Insigne bij Jong Italië.
Ciro Immobile en Lorenzo Insigne bij Jong Italië.

De enige zekerheid aankomende zomer is Balotelli, die op plaats vijf staat. Zijn ticket naar Brazilië, als 29-voudig international, is al geboekt. Voor Luca Toni geldt dat zeker niet. De 36-jarige spits, die dit seizoen opleeft bij promovendus Hellas Verona, speelde zijn laatste interland op 21 juni 2009, onder Marcello Lippi, tegen Brazilië. Zijn naam deed echter de ronde vlak na de blessure van Rossi. Zelf zou de routinier een WK-plaats een hele eer vinden.

Verder kan Prandelli nog kiezen uit gelouterde namen als Alessio Cerci (negen interlands), Alberto Gilardino (57 interlands), Daniel Osvaldo (dertien interlands) en de naar China vertrokken Alessandro Diamanti (zeventien interlands). Dan heeft hij ook nog de beschikking over Lorenzo Insigne (Napoli, vier interlands). De spits, die bij zijn ploeg weinig scoort, was bij Jong Italië vorige zomer een van de uitblinkers. Keuze genoeg, zo blijkt.

Afwezigen
Mocht Feyenoord-spits Graziano Pellè in beeld raken bij Prandelli, wat tot nu toe niet het geval is geweest, dan kan hij met het oog op onderstaande tabel goede rapportcijfers (weliswaar in de Eredivisie) laten zien. De Italiaan zou Ciro Immobile verdringen naar plaats vier en de derde plaats innemen. Pellè is namelijk goed voor achttien treffers en had daarvoor 1.963 minuten nodig. Dat komt neer op een gemiddelde van één goal per 109 minuten. Pellè (28) speelde in het verleden wel wedstrijden voor Jong Italië.

Totti in actie namens Italië, in 2006.
Totti in actie namens Italië, in 2006.

Antonio Di Natale is ook niet in de lijst opgenomen. De routinier van Udinese speelde in 2012 zijn laatste interland, maar kondigde het einde van zijn carrière aan. De 37-jarige spits stopt aankomende zomer. Met één goal per 225 minuten zou hij op plaats negen komen.

Een andere afwezige op de lijst is Francesco Totti. Het AS Roma-icoon werd voor zijn blessure in november nog regelmatig in verband gebracht met een terugkeer in het Italiaanse elftal. Maar sinds zijn terugkeer op de velden is het even stil rondom Il Capitano, die zijn laatste interland speelde in 2006. Totti is goed voor één goal per 191 minuten.

AC Milan-buitenspeler Stephan El Shaarawy, in zijn tien interlands veelvuldig gebruikt als aanvalspartner van Balotelli, krijgt geen plaats in de tabel. De Italiaan speelde tot dusverre vier competitiewedstrijden, als gevolg van een blessure, en wist nog niet te scoren.

Samenstelling: Dennis Kas

Meest effectieve Italiaanse spitsen
Speler Club Goals Minuten Minuten per goal
1. Mattia Destro (22) AS Roma 6 456 76
2. Giuseppe Rossi (27) Fiorentina 14 1391 99
3. Ciro Immobile (20) Torino 13 1614 124
4. Domenico Berardi (19) Sassuolo 12 1500 125
5. Mario Balotelli (23) AC Milan 10 1498 150
6. Luca Toni (36) Hellas Verona 12 1867 156
7. Alessio Cerci (26) Torino 11 1929 175
8. Alberto Gilardino (31) Genoa 11 1983 180
9. Daniel Osvaldo (28) Southampton/Juventus 3 901 300
10. Alessandro Diamanti (30) Bologna/Guangzhou 5 1684 337
11. Lorenzo Insigne (22) Napoli 2 1536 768
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.