Desastreuze actie Bruma, BVB morst tegen hekkensluiter

Jeffrey Bruma heeft met een rode kaart een pijnlijke nederlaag van VfL Wolfsburg op bezoek bij Darmstadt 98 ingeleid. Op bezoek bij hekkensluiter FC Ingolstadt 04 werd Borussia Dortmund net op tijd wakker om nog een punt uit het vuur te slepen.

Darmstadt 98 – VfL Wolfsburg 3-1
De wisseling van de wacht bij Wolfsburg heeft niet het gewenste effect gehad. Valerien Ismaël maakte een valse start als voorlopige vervanger van de ontslagen Dieter Hecking. Bruma mocht zich daarvoor verantwoordelijk voelen. Een te korte terugspeelbal van de Oranje-international halverwege de eerste helft bleek het begin van het einde tegen Darmstadt.

Protesten van Koen Casteels zijn tevergeefs, Jeffrey Bruma moet met rood van het veld.

Bruma probeerde zijn fout goed te maken met desastreuze gevolgen. Zijn poging Laszlo Kleinheisler af te stoppen ging gepaard met een overtreding, hetgeen hem een rode kaart opleverde. In de catacomben kreeg de verdediger ook het volgende onheilsbericht. Änis Ben-Hatira opende de score uit de vrije trap, die Bruma had veroorzaakt met zijn laatste actie op het veld.

Voor de tien man van Wolfsburg was de achterstand geen onoverkomelijk bezwaar. Een half uur voor tijd gaf Mario Gómez met zijn eerste doelpunt in dienst van VfL Wolfsburg reden voor hoop op een goede afloop. Maar de vreugde over deze primeur was van korte duur. In de 68ste minuut zette Kleinheisler Darmstadt weer op koers van een zege, die door de 3-1 van Sandro Sirigu niet meer in gevaar kwam.

Door de nederlaag is Wolfsburg gezakt naar de vijftiende plaats met slechts zes punten, waar Darmstadt 98 als nummer dertien wat lucht krijgt in de strijd tegen degradatie.

FC Ingolstadt 04 – Borussia Dortmund 3-3
Hekkensluiter Ingolstadt leek voor Dortmund de ideale tegenstander om weer eens een overwinning te boeken in de Bundesliga, maar de ploeg van trainer Thomas Tuchel keek vier dagen na de 2-1 zege op Sporting Lissabon al snel tegen een 2-0 achterstand aan. Almog Cohen opende al na zes minuten de score uit een vrije trap van Markus Suttner. In de 24ste minuut kopte Darío Lezcano raak na opnieuw een spelhervatting van de Oostenrijkse verdediger.

Dortmund had moeite zich te herstellen van die doffe dreun. Pierre-Emerick Aubameyang maakte na krap een uur bij de eerste de beste kans van de tweede helft weliswaar zijn tiende seizoenstreffer door een voorzet van Ousmane Dembélé binnen te knikken, maar vrijwel meteen na de aftrap herstelde Ingolstadt de voorsprong tot twee goals. Lezcano schoot raak na voorgeven van Florent Hadergjonaj. Kort stond de paal de 4-1 van Moritz Hartmann in de weg.

De eerste twee doelpunten van FC Ingolstadt waren bijna identiek. Hier is de vroege 1-0 van Almog Cohen in de maak.

Tuchel bracht Mario Götze, die net als de niet geheel fitte doelman Roman Bürki werd gespaard. Adrián Ramos maakte al snel de aansluitingstreffer, maar dankzij een paar uitstekende reddingen van Örjan Nyland bleef de 3-3 lang uit. Totdat invaller Christian Pulisic in de extra tijd alsnog toesloeg uit de rebound. Aubameyang was zelfs nog dicht bij de 3-4, maar die bleef uit. Het gat met Bayern München kan later deze dag daardoor groeien tot zes punten als de koploper wint van Borussia Mönchengladbach. Ingolstadt komt dankzij het tweede punt van het seizoen gelijk met Hamburger SV.

Bayer Leverkusen – 1899 Hoffenheim 0-3
Bayer Leverkusen ging vier dagen na het Champions League-duel met Tottenham Hotspur (0-0) eveneens onderuit. Kevin Volland bewees de thuisploeg een slechte dienst door al na zes minuten een rode kaart te krijgen voor het afstoppen van de doorgebroken Kerem Demirbay, die nog geen tien minuten later bij de eerste kans meteen raak schoot. Die Werkself verweerde zich met tien man dapper, maar Kevin Brandt miste de kans op de gelijkmaker.

Na rust was het pleit al snel beslecht. Sandro Wagner en Steven Zuber bouwden in het eerste kwartier de voorsprong van Hoffenheim uit. Doelman Bernd Leno voorkwam vervolgens nog erger voor Leverkusen, maar kon de tweede nederlaag op rij in de Bundesliga niet voorkomen. Met tien punten staat de ploeg van Roger Schmidt (die na zeventig minuten naar de tribune werd verwezen) teleurstellend elfde, Hoffenheim staat door de vierde zege op rij juist op de knappe derde plaats.

Hertha BSC – 1. FC Köln 2-1
FC Köln is bij Hertha BSC tegen de eerste nederlaag van het seizoen aangelopen, waardoor ook naast de lonkende koppositie werd gegrepen. Die Geissbocken moesten na dertien minuten in de achtervolging na een discutabele 1-0. Mitchell Weiser had de bal met de hulp van een arm meegenomen voor hij met een voorzet Vedad Ibisevic in staat stelde de 1-0 op het scorebord te brengen.

Een klein half uur voor tijd kwam 1. FC Köln langszij. Anthony Modeste onderstreepte zijn status van goalgetter door na een misrekening van keeper Rune Jarstein van dichtbij de 1-1 te maken. Maar in de 73ste minuut zorgde Niklas Stein met een rake kopbal ervoor dat de punten bij De Oude Dame bleven. Door het resultaat in Berlijn is Hertha de nieuwe nummer twee in de Bundesliga, waar Köln een plaatsje heeft moeten inleveren.