Depay zwaait net als Gullit en Romario in stijl af bij PSV

Reacties

Memphis Depay verruilt deze zomer PSV voor Manchester United zo goed als zeker als topscorer. Alleen Mateja Kezman zwaaide met een hogere productie af in Eindhoven.

Depay zwaait net als Gullit en Romario in stijl af bij PSV

Door de jaren heen heeft PSV de nodige aanvallers zien vertrekken die na hun periode in Eindhoven de uitdaging in het buitenland aangingen, zoals Depay dat komende zomer doet op Old Trafford. Maar lang niet al die spelers kunnen een dermate productief seizoen overleggen als de huidige Eredivisie-topscorer.

Ruud Gullit forceerde in 1987 een breuk en kon zodoende bij AC Milan zijn status van wereldtopper bereiken. Zijn laatste seizoen was ondanks het gekrakeel een succes getuige zijn 22 competitiedoelpunten in Eindhovense dienst.

Ook Romario kwam in zijn laatste jaar bij PSV tot 22 doelpunten, voor hij in 1993 de overstap maakte naar Barcelona. Op dat totaal hebben veel navolgers van de Braziliaanse goalgetter zich stukgebeten.

Alleen Mateja Kezman deed het beter. De Servische spits verhuisde naar Chelsea met 31 Eredivisie-goals in zijn koffer als bewijs voor een sterk laatste seizoen bij PSV. Ruud van Nistelrooy en Ronaldo beleefden zelfs een beroerd laatste jaar in Eindhoven. Door knieproblemen bleef hun inbreng beperkt met een schrale oogst van respectievelijk 2 en 13 doelpunten in de Eredivisie.

De laatste vijf jaar zwaaiden Jeremain Lens (15 goals), Dries Mertens (16) en Balazs Dzsudzsak (16) met een mooie productie af, zeker ook omdat ze meer vanaf de vleugels acteerden. Dat geldt ook voor Depay, waardoor zijn cijfers des te imposanter zijn. Bovendien kan hij zijn totaal nog verder opschroeven. Volgende week is het ADO Den Haag-stadion het toneel voor zijn laatste wedstrijd voor PSV. Ploeggenoot Luuk de Jong lijkt met drie goals achterstand de enige die Depay nog van de eretitel zou kunnen afhouden.

Productie laatste Eredivisie-seizoen vertrekkende PSV-aanvallers
Jaar Goals Bestemming
2015 Memphis Depay 22* Manchester United
2013 Jeremain Lens 15 Dinamo Kiev
Dries Mertens 16 Napoli
2011 Balazs Dzsudzsak 16 FC Anzhi
2008 Jefferson Fárfan 7 Schalke 04
2006 Jan Vennegoor 11 Celtic
2004 Arjen Robben 5 Chelsea
Mateja Kezman 31 Chelsea
2001 Ruud van Nistelrooy 2 Manchester United
2000 Luc Nilis 19 Aston Villa
1998 Bouwewijn Zenden 12 Chelsea
1996 Ronaldo 13 Barcelona
1993 Romario 22 Barcelona
1987 Ruud Gullit 22 AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.