Degradatie FC Dordrecht na nederlaag kwestie van tijd

Het doek is zo goed als gevallen voor FC Dordrecht. De hoop op handhaving in de Eredivisie was bij een overwinning nog een beetje levend gehouden, maar Heracles Almelo ging er met de drie punten vandoor: 2-3.

Een dag nadat bekend werd dat NEC promoveert van de Jupiler League naar de Eredivisie, lijkt nu ook bepaald welke club de omgekeerde weg bewandelt. Bij een overwinning had FC Dordrecht de laatste strohalm nog enigszins gegrepen, maar in een enerverend duel met concurrent Heracles Almelo gingen De Schapenkoppen onderuit. Degradatie is een kwestie van tijd voor de Dordtenaren, die de eerste helft weliswaar positief afsloten.

Het leek na een kwartier echter volkomen ondenkbaar dat de prutsende Dordtenaren met een voorsprong de rust in zouden gaan. Via een fraaie volley van Bryan Linssen kwam Heracles al vroeg op 0-1, terwijl de Almeloërs in de persoon van Linssen en Wout Weghorst een enorme kans kregen op een verdubbeling van de voorsprong. Als bij toverslag kantelde het duel echter. Heracles volgde namelijk het voorbeeld van de thuisploeg door defensief nogal wat steken te laten vallen.

Kansloos
Na verkeerd instappen van centrale verdediger Jeroen Veldmate kon Dordrecht-aanvaller Everon Pisas ongehinderd oprukken en de gelijkmaker binnenprikken. Diezelfde Pisas profiteerde na 22 minuten vervolgens van twee keer halfslachtig ingrijpen van rechtsback Tim Breukers. Vanaf de linkerflank gaf hij de bal laag voor, Anthony Biekman liet de bal lopen, waarna Joris van Overeem droog raakschoot: 2-1.

Maar net zo plotseling als het spelbeeld voor rust kantelde, draaide het duel in de laatste twintig minuten nog maar eens 180 graden. Uit het niets maakte Weghorst gelijk en Linssen zorgde na een spervuur van Almelose kansen vlak voor tijd alsnog voor 2-3. Heracles verlaat zodoende in ieder geval voor even de degradatiezone. Voor Dordt is het een heel ander verhaal.

Met nog vijf wedstrijden te gaan is het gat met nummer zeventien Go Ahead Eagles acht punten, terwijl de Deventenaren een wedstrijd minder hebben. Dordrecht gaat nog op bezoek bij NAC Breda, Vitesse, FC Twente en krijgt SC Cambuur en Ajax op visite. Het lijkt dan ook volkomen kansloos in de strijd tegen degradatie en zal de Eredivisie een jaar na de verrassende promotie direct weer verlaten.