Debutant dirigeert SC Cambuur naar triomf in Friese strijd

SC Cambuur heeft voor het eerst thuis in de Eredivisie van SC Heerenveen gewonnen. De voorhoede van Cambuur bleek ongrijpbaar voor de Heerenveen-defensie: 3-1.

Cambuur startte in de Friese derby met debutant Bartholomew Ogbeche (koppend op foto boven) in de punt van de aanval. De Nigeriaanse aanvaller werd geflankeerd door Jody Lukoki en Elvis Manu. Vanaf de eerste minuut had de achterhoede van Heerenveen zijn handen vol aan deze razendsnelle voorhoede. Al in de vierde minuut was het raak, toen Ogbeche doorkopte naar Manu, die zijn eerste doelpunt in dienst van Cambuur maakte.

Daarna bleef Cambuur in eigen huis continu gevaarlijk via de tegenaanval en de 2-0 die vlak voor rust viel, was dan ook niet onverdiend. Ogbeche, die bij de openingstreffer nog de assist had verzorgd, kopte ditmaal zelf een vrije trap van Marcel Ritzmaier binnen.

Na de hervatting opende Heerenveen de jacht op de aansluitingstreffer, maar daardoor nam de ruimte voor Cambuur alleen maar toe. De vliegensvlugge Jody Lukoki profiteerde hier in de 69ste minuut van, door na een steekbal van Manu oog-in-oog met Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt rustig te blijven. Deze genadeklap kwam de bezoekers niet meer te boven, al redde Alfred Finnbogason vijf minuten voor tijd nog wel de eer voor Heerenveen.

Hiermee won Cambuur voor het eerst in eigen huis van Heerenveen op het hoogste niveau. De drie eerdere onderlinge wedstrijden in de Eredivisie in Leeuwarden waren geëindigd in een gelijkspel en twee nederlagen. Door de zege stijgt Cambuur bovendien een plaats op de ranglijst, richting de dertiende positie. Heerenveen blijft vijfde staan.