De uiterst opmerkelijke cijfers van kampioensploeg Leicester

Reacties

Leicester City dankt zijn sensationele landstitel aan een ongekend hoog rendement. Ook de statistieken van de Premier League-kampioen grenzen aan het onwaarschijnlijke.

De uiterst opmerkelijke cijfers van kampioensploeg Leicester

Iedereen die dacht dat de Premier League vorig seizoen met Chelsea de meest zakelijke kampioen ooit had, moet voor de grap eens kijken naar de cijfers van Leicester. Of beter gezegd: wat het elftal van manager Claudio Ranieri in tegenstelling tot de voorgaande kampioenen níet heeft laten zien tijdens de afgelopen 36 wedstrijden.

Na het puntenverlies van Tottenham Hotspur op bezoek bij Chelsea, werd voor Leicester maandagavond een droom werkelijkheid. Opta dook daarna niet alleen in de statistieken van afgelopen seizoen, maar ook in die van de Premier League. Sinds de oprichting van de competitie in 1992 zijn er nog nooit zoveel negatieve records gebroken door een kampioen als dit jaar.

Kampioenen met minste balbezit
Seizoen 2015/16 Leicester City 42,3 procent
Seizoen 2014/15 Chelsea 55,8 procent
Seizoen 2010/11 Manchester United 56,3 procent

De meest opmerkelijke is toch wel het balbezit. Juist die cijfers tonen ook weer de kracht van de kersverse kampioen Leicester City. De uitschieter van Chelsea vorig seizoen werd met liefst 13,5 procent (!) aangescherpt. Tijdens 19 van de 22 overwinningen had Leicester minder balbezit dan de tegenstander. Bovendien werd er weinig geschoten (10,1 keer per duel), laat staan op doel (4,6 keer per duel). Ook op dit vlak werd het 'zuinige' Chelsea uit seizoen 2014/15 ruimschoots onttroond door de uiterst effectieve Foxes.

Op andere vlakken bespaarde Leicester ook een hoop energie ten opzichte van zijn voorgangers. De kampioen scherpte het record van laagste passnauwkeurigheid met liefst tien procent aan tot slechts zeventig procent. Met 350 passes per duel waren dat er 108 minder dan Manchester United in seizoen 2007/08 en zelfs 199 minder dan bijvoorbeeld Manchester City in 2011/12. Leicester is dus niet alleen een verrassende, effectieve, maar ook een uiterst onconventionele kampioen.

Beste seizoenen Leicester City in de Premier league
Seizoen 2015/16 kampioen 36 duels, 77 punten
Seizoen 1999/00 achtste plaats 38 duels, 55 punten
Seizoen 1996/97 negende plaats 38 duels, 47 punten

Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft Leicester zijn beste prestatie ooit allang bereikt, mede dankzij een absurd hoog aantal overwinningen met één doelpunt verschil. Liefst veertien keer zag Ranieri zijn elftal met een minimale marge zegevieren, met nog twee duels te gaan kan het record van Manchester United (zestien) nog worden geëvenaard. Leicester verloor tot nu toe slechts drie (!) keer in de loodzware Premier League, het oude clubrecord stamt uit 1997/98 en staat op elf nederlagen.

Riyad Mahrez (links) en Jamie Vardy waren allebei betrokken bij liefst 28 goals dit seizoen.
Riyad Mahrez (links) en Jamie Vardy waren allebei betrokken bij liefst 28 goals dit seizoen.

Ook de individuele prestaties binnen de lijnen springen meteen in het oog, met als blikvangers niet geheel verrassend de al veelgeprezen Jamie Vardy, Riyad Mahrez en N'Golo Kanté. Vardy maakte de meeste openingsgoals dit seizoen in de Premier League (elf) en Mahrez maakte het vaakst de winnende (acht keer). Beide waren direct betrokken bij liefst 28 goals, meer dan elke andere speler. Kanté onderscheidde zich op zijn beurt met de meeste tackles (158) en onderscheppingen (148).

Kampioen met minste gebruikte spelers
Seizoen 1992/93 Manchester United 20 spelers
Seizoen 1994/95 Blackburn Rovers 21 spelers
Seizoen 2003/04 Arsenal 22 spelers
Seizoen 2015/16 Leicester City 23 spelers

Leicester is de eerste club sinds Nottingham Forest in 1978 die nog nooit eerder kampioen werd en dat is mede te danken aan de ellende die Ranieri bespaard bleef in de vorm van blessures en schorsingen. Slechts 27 wijzigingen voerde de Italiaanse strateeg dit seizoen door in zijn basisformatie. Ter vergelijking: AFC Bournemouth staat in die lijst tweede met vijftig mutaties. Enkel Manchester United (in het seizoen 1992/93) speelde ooit met 26 verschuivingen in een vastere samenstelling.

Op één vlak trekt Leicester wel de lijn door van de Premier League-kampioenen uit het verleden. Ranieri gebruikte slechts 23 verschillende spelers, alleen Arsenal hoefde de laatste twintig jaar minder spelers (22 in het seizoen 2003/04) te gebruiken in zijn kampioensjaar. Met het oog op een bomvol programma in het nieuwe seizoen, met onder meer minimaal zes wedstrijden in de Champions League, wordt dus zeker op fysiek vlak interessant of Leicester sterk genoeg is om stand te houden aan de top.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.