Leicester City kampioen na misstap Spurs bij Chelsea

Leicester City mag zich de kampioen van de Premier League noemen. Concurrent Tottenham Hotspur verspeelde een 2-0 voorsprong op bezoek bij Chelsea, waardoor de koploper niet meer te achterhalen is. Eden Hazard zorgde voor de beslissing in de titelstrijd door de eindstand in het duel met Tottenham op 2-2 te bepalen.

'We willen niet dat Tottenham Hotspur de Premier League wint. Dat willen de fans en de spelers niet. Wij hopen dat Leicester het haalt, want zij verdienen die titel', met die woorden raakte Hazard vorige week in opspraak. Maandagavond deed de Belg op het veld van zich spreken.

Pas toen manager Guus Hiddink de aanvaller direct na rust binnen de lijnen bracht voor Pedro begon het te lopen bij de thuisploeg, dat halverwege tegen een 0-2 achterstand aankeek. Tottenham sloeg bij de eerste vlotte aanval voor rust direct toe. Christian Eriksen leverde de bal af bij Erik Lamela, die Harry Kane alleen voor de keeper zette met een fraaie steekpass. De spits speelde vervolgens de uitgekomen Asmir Begovic, die Thibaut Courtois verving, uit en tikte van dichtbij de 0-1 binnen.

De openingstreffer gaf Tottenham lucht. De ploeg van manager Mauricio Pochettino moest winnen om in de race te blijven voor de landstitel. Bij puntenverlies van de Londenaren mocht Leicester City zich kampioen noemen. Son Heung-Min maakte het nog onwaarschijnlijker dat de beslissing maandagavond al zou vallen. Na zeer knullig balverlies van Branislav Ivanovic stuurde Eriksen zijn Zuid-Koreaanse ploeggenoot met een pass op maat direct richting het Chelsea-doel. De vervanger van de geschorste Dele Alli faalde niet: 0-2.

De wedstrijd leek beslist. Het kampioensfeest van Leicester leek weer vooruit te moeten worden geschoven na het gelijkspel van The Foxes zondag op bezoek bij Manchester United. Gary Cahill bracht de spanning echter weer helemaal terug in de Londense derby. De centrumverdediger kreeg de bal voor zijn voeten uit een hoekschop van Willian en knalde met zijn linker de aansluitingstreffer binnen.

Het hoogtepunt moest toen nog komen. Daar zorgde Hazard in de 83ste minuut namelijk pas voor. De invaller schilderde de bal in de bovenhoek: 2-2. Tottenham oogde logischerwijs aangeslagen en had geen antwoord meer op de gelijkmaker. De bezoekers probeerden het nog wel, maar konden puntenverlies niet voorkomen, waardoor de titelstrijd in de Premier League beslist is. Met nog twee speelronden te gaan bedraagt het verschil tussen Leicester en Tottenham zeven punten, waardoor Leicester kampioen is.

Via een liveblog volgde VI de historische avond in Leicester zelf. Klik hier voor de fraaie beelden.