'De Jong kan borst natmaken bij Feyenoord van Engeland'

Reacties

Voormalig Magpie John Karelse vraagt zich af of de tijdelijke overgang van Luuk de Jong van Borussia Mönchengladbach naar Newcastle United een succes gaat worden.

'De Jong kan borst natmaken bij Feyenoord van Engeland'

De Jong komt terecht bij het 'Feyenoord van Engeland', vertelt Karelse (43). De gewezen doelman stond vanaf 1999 vier jaar onder contract bij Newcastle United. In die periode kwam hij tot drie optredens in de Premier League voor de 'fantastische club met een fantastische stadion en gepassioneerde fans', zoals Karelse het omschrijft.

Karelse, die na zijn vertrek in het najaar van 2012 als trainer van NAC Breda nog zonder club zit, houdt een slag om de arm of De Jong een succes gaat worden bij The Magpies. 'Het fysieke aspect van het Engelse voetbal wordt onderschat, het tempo ligt ook veel hoger. Er zijn veel voorbeelden van spitsen die in Nederland fantastisch waren maar in het buitenland hebben ervaren dat daar de verdedigers sterker zijn. In Engeland kom je wat anders tegen dan in Nederland.'

John Karelse tijdens een van zijn optredens voor Newcastle United tegen Arsenal. Op de achtergrond is nog Marc Overmars herkenbaar.
John Karelse tijdens een van zijn optredens voor Newcastle United tegen Arsenal. Op de achtergrond is nog Marc Overmars herkenbaar.

De Jong kan wel direct krediet winnen. Mogelijk debuteert de huurling van Borussia Mönchengladbach in de derby tegen Sunderland, zaterdagmiddag op St. James' Park. 'Meteen pittig, dat is de wedstrijd van het jaar voor Newcastle United', zegt Karelse.

'Je mag alles verliezen maar die niet. De Jong kan zijn borst natmaken. Als hij scoort, dan is hij meteen gesettled. Het is overdreven dat je dan meteen de held van de club bent, maar je scoort wel punten bij de fans. Dan kan je een potje breken.'

Karelse heeft van dichtbij gezien wat de consequenties kunnen zijn bij een slecht resultaat in de derby. 'Ik was gehaald door Ruud Gullit, maar die was binnen twee weken alweer weg als manager. Hij werd afgerekend op het verlies tegen Sunderland thuis.'

In de ogen van Karelse heeft De Jong het wel in zich bij Newcastle United naam te maken.  'Hij heeft veel kwaliteiten. Als hij aan het tempo kan wennen en zich kan wapenen tegen het fysieke aspect, dan kan hij een succes worden. En als dat gebeurt, kan je daar ook snel een legend worden.' (Lars Ulrich)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.