Newcastle verlost De Jong van pijnlijke bijrol bij Gladbach

Reacties

Luuk de Jong maakt definitief de overstap van Borussia Mönchengladbach naar Newcastle United. Die club huurt hem voor de rest van het seizoen met een optie tot koop. Bij goed gevolg ligt er een meerjarig contract voor hem klaar. Woensdag doorstond de spits de medische keuring.

Newcastle verlost De Jong van pijnlijke bijrol bij Gladbach

Newcastle bevestigt de transfer en openbaart direct dat de Nederlander gaat spelen met rugnummer 18. Mogelijk maakt De Jong zaterdag al zijn debuut in de derby tegen Sunderland. 'Newcastle is een hele grote club', zo vertelt De Jong op de website van zijn kersverse nieuwe werkgever. 'Ik ben onder de indruk van het stadion en het trainingscomplex. Ik voel me welkom hier. Ik heb een zwaar seizoen bij Gladbach, ik wil nu belangrijk zijn voor de ploeg met doelpunten en assists.'

Technisch directeur Joe Kinnear is al even blij met de huurovereenkomst. 'We hebben hem een tijdje in de gaten gehouden en ik weet zeker dat hij een waardevolle aanwinst voor ons is. Hij is een bewezen doelpuntenmaker.'

Pijnlijk
Met zijn transfer naar Newcastle United komt voor Luuk de Jong (23) een einde aan zijn perspectiefloze situatie bij Borussia Mönchengladbach. De Nederlandse spits vervulde bij Die Föhlen, ondanks zijn status van recordaankoop, dit seizoen een pijnlijke rol in de marge.

De haast gênante invalbeurt tegen VfB Stuttgart op 22 november symboliseerde de functie van De Jong dit seizoen bij Gladbach. Bij een 2-0 voorsprong mocht de spits in de allerlaatste seconden van de extra tijd voor spek en bonen invallen. Amper vijf seconden daarna, floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. In totaal kwam De Jong in de Bundesliga dit seizoen tot 79 speelminuten voor Gladbach, verdeeld over dertien invalbeurten. Scoren deed hij daarin niet. In het laatste duel, met Bayern München, liep hij de gehele tweede helft warm.

De Jong (23) kende na zijn transfer naar Gladbach medio 2012 een prima start. De voor vijftien miljoen euro van FC Twente gekochte spits veroverde een basisplaats en maakte zijn eerste doelpunt voor Gladbach in zijn tweede wedstrijd. De Jong wist dat begin echter geen positief vervolg te geven en maakte in het restant van het seizoen slechts zes treffers. Zijn laatste doelpunt voor Die Föhlen dateert van 6 april.

Kluivert en Karelse
De Jong wordt de achtste Nederlander die in dienst treedt bij Newcastle United, waar hij om de spitspositie moet gaan concurreren met Loïc Remy, Papiss Cissé en Shola Ameobi. John Karelse en Patrick Kluivert behoorden in het verleden tot de selectie van The Magpies, evenals Frans Koenen, Brian Pinas (die nooit een wedstrijd voor de Engelsen speelde) en Patrick van Aanholt, terwijl Tim Krul en Vurnon Anita nu onder contract staan bij de club uit het Noord-Oosten van Engeland.

Met zijn transfer hoopt De Jong zijn kansen op een plek in de selectie van het Nederlands elftal ook nieuw leven in te blazen. Zijn laatste interland dateert van bijna twee jaar geleden, toen hij mocht invallen in het oefenduel met Engeland. In totaal speelde De Jong zeven keer voor Oranje, waarin hij een keer scoorde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.