De Jong: 'Heerlijk, we zijn een keer ratjes'

SC Cambuur-trainer Henk de Jong heeft genoten van de manier waarop zijn spelers hem van repliek hebben voorzien. Na de 2-1 nederlaag van vorige week tegen NAC Breda had de coach van de Leeuwarders de boel immers expres op scherp gezet. Vanavond werd met 1-0 gewonnen van Heracles Almelo.

Na de verliespartij in Breda had De Jong zijn ploeg onder meer 'meisjesvoetbal' verweten. Behalve ophef in het land maakte de tirade ook een en ander los bij zijn spelers. 'Ik heb vorige week wat uitlatingen gedaan om de hele boel op scherp te krijgen. We hebben dat afgesloten. Ik heb gevraagd: "Zeg het maar, is het een probleem? Ik heb toch heel Nederland al over me heen." U bent nog netjes geweest, het was wáárdeloos, zeiden ze.'

De Jong was tevreden met het spel in de eerste helft. 'We hadden bij rust eigenlijk al met 3-0 voor moeten staan.' Maar hoewel het veldspel in de tweede helft minder was, genoot de coach ook na rust. 'Heerlijk, we zijn een keer ratjes in het veld geweest en maakten de wedstrijd dood. Ik ben hartstikke tevreden en gelukkig. Lelijk, maar terecht winnen. Dat is toch heerlijk? We hebben nu 33 punten en zijn een heel eind op weg', doelde hij op de rechtstreekse handhaving die nu wel zeker lijkt.

Sander van de Streek werd met zijn goal in de negentiende minuut de matchwinner. Ook hij wees op de manier waarop Cambuur 'de lelijke wedstrijd op volwassen wijze' over de streep had getrokken. 'Voor rust hadden we meer moeten scoren, maar na rust hebben we de wedstrijd inderdaad dood gemaakt. Normaal proberen we altijd te blijven voetballen, maar nu hebben we het wat slimmer gedaan', aldus de middenvelder, die voor de zesde keer dit seizoen scoorde. Opmerkelijk genoeg maakte hij die zes competitiegoals allemaal in Leeuwarden. Door de overwinning is Cambuur negende in de Eredivisie.