De Graafschap-voorzitter: 'Sliep vroeger in een Ajax-pyjama'

Reacties

In zijn terugblik op het jaar 2016 heeft De Graafschap-voorzitter Martin Mos onthuld dat hij eigenlijk helemaal niet zo blij was met de stunt van De Superboeren tegen Ajax. Omdat de Amsterdammers tot verbazing van vriend en vijand op De Vijverberg bleven steken op een 1-1 gelijkspel werd PSV op 8 mei kampioen van Nederland.

De Graafschap-voorzitter: 'Sliep vroeger in een Ajax-pyjama'

De Eindhovenaren wonnen immers met 1-3 bij PEC Zwolle en kregen vervolgens geweldig nieuws uit Doetinchem. Terwijl er voor De Graafschap, dat al zeker was van play-offs door de directe degradatie van SC Cambuur, niets meer op het spel stond werd alsnog gestunt tegen Ajax. 'Die wedstrijd had voor mij niet zoveel waarde', erkent Mos bij zijn terugblik refererend aan het feit dat er sportief niets op het spel stond voor zijn club op die bewuste zondagmiddag.

'Je mag het als voorzitter misschien niet zeggen, maar ik was ook niet zo gelukkig met de uitslag, want mijn  sympathie gaat nog naar Ajax uit', aldus Mos. 'Ik heb vroeger in een Ajax-pyjama geslapen. Ik blijf die club ook steunen. Ik was er dus niet zo gelukkig mee. Helemaal omdat het voor De Graafschap ook irrelevant was.'

Een schuldgevoel over wat zijn club Ajax heeft aangedaan, onder meer een flink inkomstenverlies omdat uiteindelijk de Champions League-poulefase niet werd behaald, heeft Mos nooit gehad. 'Nee, geen minuut, geen seconde zelfs. Dat hebben ze over zichzelf afgeroepen. Als je zo dramatisch speelt op De Vijverberg als zij gedaan hebben, dan denk ik dat je beter in de spiegel kan kijken. Als club zijnde, en helemaal als spelers zijnde.'

Uiteindelijk degradeerde De Graafschap alsnog via de play-offs. Een tweeluik met MVV Maastricht werd nog gewonnen, maar tegen Go Ahead Eagles (4-1 verlies en 1-1) ging de club ten onder. 'Een zwarte dag', herinnert Mos zich over de dag, die voor zijn club negatief eindigde door wangedrag van 'supporters'.

Zelf kwam Mos ook in het nieuws toen De Graafschap  eind augustus een schikkingsvoorstel van een wedstrijd zonder publiek en een boete van 17.500 euro kreeg voor de rellen die na het duel met Go Ahead ontstonden. Mos reageerde daar in niet mis te verstane bewoordingen op en noemde de voetbalbond op Twitter 'KNVB-maffia' en sprak van een 'shit-KNVB' uit woede over de straf. Volgens de preses, die een berisping kreeg voor zijn uitlatingen, was de straf buitenproportioneel.

In zijn terugblik op de clubwebsite haalt Mos de KNVB ook nog eens aan. Aan zijn uitlatingen lag immers ook de onvrede over het Zeister handelen ten grondslag. Nog tijdens de play-offs was er voor De Graafschap immers geen duidelijkheid over de al dan niet verplichte degradatie van FC Twente, die voor De Graafschap ook gevolgen zou hebben. Ook nu hekelt Mos de communicatie en het tijdstip daarvan. 'En het incapabele gedrag wat een aantal KNVB-leden tentoongespreid hebben, dat stoort mij. Het zit me nu niet meer dwars, maar ik vind dat je als KNVB moet staan voor je clubs.  Mijn bewoordingen waren niet gepast. Daar heb ik ook mijn excuses voor aangeboden', besloot hij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.