De Graafschap slaat gat met Cambuur na stunt in Utrecht

De Graafschap heeft in Stadion Galgenwaard goede zaken gedaan in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. De Superboeren versloegen FC Utrecht dankzij twee treffers van spits Vincent Vermeij: 0-2.

De Domstedelingen traden - met de bekerfinale van komende zondag tegen Feyenoord in gedachten - aan zonder Mark van der Maarel, Nacer Barazite en Bart Ramselaar in de basiself en waren met Christian Kum, Ruud Boymans en Patrick Joosten in de gewijzigde formatie weinig fortuinlijk in eigen huis. De keren dat de thuisploeg het probeerde, trad De Graafschap-goalie Hidde Jurjus reddend op.

Aan de andere kant van het speelveld had Vermeij de pech dat hij al in de vierde minuut de lat trof met een vlammend schot van afstand, waarna hij even later net over het doel van keeper Filip Bednarek kopte. In de 38ste minuut was het wel raak toen een voorzet uit een vrije trap van Bryan Smeets via het hoofd van Ted van de Pavert in zijn bezit kwam. De 21-jarige aanvalsleider hoefde er op enkele centimeters van de doellijn enkel nog maar zijn hoofd tegenaan te zetten en deed dat ook gretig: 0-1.

FC Utrecht ging na rust, aangejaagd door de ingevallen Ramselaar, op jacht naar de gelijkmaker en was er dichtbij via Andreas Ludwig (vrije trap) en Ramselaar (schot net naast). Een goal liet de nummer vijf van de Eredivisie niet noteren tegen de nummer zeventien, die een muur optrok in het eigen strafschopgebied. Een van de spaarzame keren dat De Graafschap de defensieve stellingen verliet, verdubbelde Vermeij de marge.

In een tegenaanval mikte verdediger Nathaniel Will de bal vanaf de rechterflank op het hoofd van de spits, die de voorzet - wederom - met zijn hoofd de weg naar de linkerbovenhoek wees en daarmee de 0-2 liet aantekenen. Met zijn negende competitietreffer van dit seizoen zorgde Vermeij voor de vijfde overwinning van dit seizoen en dat in de cruciale fase van het seizoen tegen Utrecht, dat na de tweede tegentreffer ook geen manier vond om Jurjus te passeren.

Met nog twee Eredivisie-wedstrijden te spelen heeft De Graafschap door de zege in Utrecht een voorsprong van vijf punten op hekkensluiter SC Cambuur, dat donderdagavond nog in actie komt tegen Willem II. FC Utrecht moet het na 32 speelronden doen met vijftig punten en de bekerfinalist moet vrezen dat het door goede resultaten van concurrenten deze speelronden nog wat plaatsen zakt op de ranglijst.