De Graafschap laat PSV even zweten op weg naar koppositie

Reacties

Hoewel PSV het zichzelf tegen De Graafschap (4-2) onnodig moeilijk maakte, heeft het de koppositie in ieder geval tijdelijk overgenomen van Ajax. De Amsterdammers moeten zondagmiddag winnen op bezoek bij Roda JC Kerkrade om na afloop van de 21ste speelronde weer alleen bovenaan te staan in de Eredivisie.

De Graafschap laat PSV even zweten op weg naar koppositie

In de wetenschap dat PSV voor de winterstop in de thuisduels met Excelsior (1-1) en Roda JC Kerkrade (1-1) nog punten had laten liggen, was het steeds beter draaiende De Graafschap met enige hoop afgereisd naar Eindhoven. Zo sterk als de hekkensluiter van de Eredivisie voor de dag kwam tijdens de recente thuiswedstrijden tegen Excelsior (2-0) en ADO Den Haag (3-1), zo hulpeloos oogde de ploeg van trainer Jan Vreman zaterdagavond aanvankelijk in het Philips Stadion.

In de eerste tien minuten leek het er nog op dat De Graafschap de boel achterin aardig voor elkaar had. Maar nadat Jorrit Hendrix in de twaalfde minuut uit een voorzet van Luciano Narsingh de lat had geraakt, was de schiettent voor het doel van de uitstekend keepende Hidde Jurjus geopend. De doelman van de Doetinchemmers had nog een antwoord op de poging van Santiago Arias, maar na zeventien minuten was het wel raak toen Luuk de Jong voor hem opdook.

De aanvoerder van PSV was het eindstation van een prachtige counter, waarmee de kampioen de defensie van De Superboeren eenvoudig openreet. Davy Pröpper stuurde de op snelheid liggende Luciano Narsingh diep, die de bal voorgaf op De Jong. De topscorer van de Eredivisie miste tegen zijn oude club weliswaar nog in eerste instantie, maar uit de rebound maakte de 25-jarige spits alsnog zijn zestiende competitiedoelpunt van het seizoen.

Luuk de Jong verstevigde zijn leidende positie in het topscorersklassement door te scoren tegen de club waar hij debuteerde in het betaald voetbal.
Luuk de Jong verstevigde zijn leidende positie in het topscorersklassement door te scoren tegen de club waar hij debuteerde in het betaald voetbal.

PSV zou ook in het restant van het duel nog vele malen met groot gemak de weg naar het doel van Jurjus vinden, maar Vreman mocht van geluk spreken dat zijn doelman de schade nog enigszins beperkte. Als de 21-jarige keeper niet meerdere keren reddend had opgetreden, had de landskampioen de productie van het uitduel (3-6) zeker kunnen evenaren. Dat gebeurde echter niet, bijvoorbeeld omdat Jürgen Locadia verzuimde een penalty te benutten.

De zevende misser van het seizoen vanaf elf meter (!) nam niet weg dat de ploeg van trainer Phillip Cocu de vijfde competitiezege op rij al voor rust veiliggesteld leek te hebben. Pröpper schoot na een half uur vanaf de rand van het zestienmetergebied raak in de verre hoek na terugleggen van Locadia, terwijl Narsingh (foto boven) een minuut voor rust alle tijd kreeg om na een lichaamsbeweging een hoek uit te zoeken en voor het vierde competitieduel op rij het net te vinden.

Daar bleef het lang bij, omdat PSV niet de motivatie en de concentratie had om de score op te voeren. De Graafschap maakte daar eind oktober nog optimaal gebruik van door terug te komen tot 3-3. Ook nu werd het door treffers van Ted van de Pavert en Bart Straalman nog even spannend, waardoor er voorzichtig gefluit klonk vanaf de tribunes. De koppositie kwam echter niet in gevaar dankzij een late goal van invaller Gastón Pereiro. Wel zag PSV in de slotfase Andrés Guardado geblesseerd uitvallen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.