De Boer: 'Fantastische eerste helft, misschien wel de beste'

Hoewel Ajax-trainer Frank de Boer in De Klassieker tegen Feyenoord door een treffer in de laatste minuut verloor bij de aartsrivaal, zag hij tóch aanknopingspunten. De coach vond de Amsterdammers 'een fantastische eerste helft spelen'.

'Natuurlijk ben ik enorm teleurgesteld', stelde De Boer bij FOX Sports na zijn tweede nederlaag tegen Feyenoord als trainer van Ajax (eerste op 29 januari 2012, 4-2). 'Dit was namelijk volledig onnodig. Wij hadden in de eerste helft zeker met 2-0 moeten voor staan.'

De Boer had genoten van het spel van Ajax in de eerste helft. 'Als er één ploeg aan het voetballen was, dan waren wij dat wel. Vanaf de eerste seconde waren we de bovenliggende partij. In de laatste fase lukte het alleen net niet om tot goals te komen. Maar dit was misschien wel de beste helft van het seizoen. Daar moeten we ondanks de nederlaag toch op voortborduren.'

'Feyenoord ging in de tweede helft wat anders doen', vervolgde De Boer. 'Ze gooiden er meer fysiek in en deden dat slim. Wij zijn daar te veel in meegegaan. Na rust was het probleem bovendien dat we de bal binnen drie seconden alweer kwijt waren. Daardoor werd het speelveld heel groot. Omdat we ook iets minder goed druk zetten, hadden we niet meer de macht van voor rust.'

Doodschop
De Ajax-coach vond ook dat zijn spelers slimmer hadden moeten omgaan met de provocaties, overtredingen en het fysieke spel van Feyenoord. 'Nee, een bal in de tribune schieten is dan nergens voor nodig', doelde De Boer op een actie van Mike van der Hoorn, die daardoor werd bestraft met een gele kaart. 'Je weet dat je gestraft kan worden en dat is ook terecht. Al krijgt hij daarvoor zelf ook een doodschop van Kramer.'

De Boer: 'Na rust gingen zij wat meer forceren en daar waren een paar overtredingen bij die niet door de beugel konden. Ik vond het optreden van de arbitrage daarbij twijfelachtig. Al is het ook een kwestie van ervaring. Jongens als Kramer en Elia pakken steeds onze verdedigers achterwaarts vast. Dan moet je de scheidsrechter daar al op attenderen. Nu zeggen we niks, krijgen we een vrije trap tegen en valt uiteindelijk die goal nog.'

Van der Hoorn
Hoewel de Ajax-coach de benoemde actie van Mike van der Hoorn niet slim vond, sprak hij wel van een goede wedstrijd van de verdediger. 'Mike is in goeden doen en verdient het ook wel om te spelen. Maar Joël en Jairo zijn óók in vorm, al heeft Mike laten zien dat hij niet onder hoeft te doen', vergeleek De Boer Van der Hoorn met zijn twee concurrenten. Veltman maakte vanavond de ongelukkige  -  en winnende - eigen goal, terwijl Riedewald rust kreeg.

Diederik Boer mocht onder de lat plaatsnemen, maar haalde het einde van de wedstrijd niet. Jasper Cillessen moest alsnog aan de bak vanwege blessureleed bij zijn collega-keeper. 'Een verrekking in zijn kuit', zo dacht De Boer over de blessure van Boer. 'Het schoot erin. Dat betekent dat het niet zomaar een verkramping is, maar dat het dus ook zomaar een scheurtje kan zijn.'