De bekerklassieker tussen Feyenoord en Ajax in tien beelden

De Klassieker in de derde ronde van de KNVB-Beker tussen Feyenoord en Ajax van woensdagavond leverde tal van fraaie foto's op. Voetbal International selecteerde tien opvallende beelden van VI Images.

De eerste Klassieker van dit seizoen, in de derde ronde van de KNVB-Beker, wordt afgewerkt in Rotterdam en dat wil het publiek in De Kuip maar wat graag duidelijk maken.
In de eerste helft is Ajax de bovenliggende partij. Tot grote kansen leidt dit in het begin van het duel echter niet. Afstandsschoten, zoals die van Nemanja Gudelj (foto), zorgen voor het grootste gevaar.
Feyenoord had aangekondigd er een vechtwedstrijd van te willen maken en dat gebeurt ook. Van beide kanten worden de duels fel aangegaan. Soms iets te fel.
Dit levert niet alleen maar overtredingen op. Zo zijn Kenny Tete en Eljero Elia de gehele wedstrijd verwikkeld in een hevige strijd, die het aanzien meer dan waard is.
Ajax krijgt tijdens de eerste helft de betere kansen, met name Viktor Fischer, en had voor de rust afstand van Feyenoord kunnen en misschien wel moeten nemen. Dit deed de ploeg niet, waardoor het halverwege 0-0 staat, tot ongenoegen van Ajax-trainer Frank de Boer.
Waar de Amsterdammers in de eerste helft de meeste aanspraak maakten op een treffer, zijn de rollen in de tweede helft omgedraaid. Feyenoord zet aan en krijgt de betere mogelijkheden om te scoren.
Het veldspel is na rust niet hoopgevend voor Ajax en De Boer laat daarom ook een aantal wisselspelers warmlopen. Zijn tactische plannen worden echter verstoord door een blessure bij doelman Diederik Boer, die noodgedwongen vervangen moet worden door Jasper Cillessen.
Naarmate de wedstrijd vordert, wordt het onrustiger op het veld. Scheidsrechter Pol van Boekel. die vrij veel toelaat, raakt de controle over de wedstrijd op een gegeven moment kwijt. Dit zorgt voor een aantal opstootjes.
Omdat beide ploegen aanvankelijk het net niet weten te vinden, lijkt De Klassieker voor de derde keer in de geschiedenis op 0-0 uit te lopen. Maar diep in blessuretijd valt toch nog de beslissing. Via de onfortuinlijke Ajax-verdediger Joël Veltman rolt de bal langs de ingevallen Cillessen over de eigen doellijn.
Door dat eigen doelpunt bekert Feyenoord verder en boekt het tevens de eerste overwinning in een Klassieker sinds 29 januari 2012. Dit zorgt ervoor dat de spelers van de Rotterdammers na de wedstrijd flink feestvieren met Het Legioen. Donderdagavond staat de loting voor de achtste finales van de KNVB-Beker op het programma en dan weet Feyenoord tegen wie het in de volgende ronde speelt.

Samenstelling: Daniel Vervelde