Daum: 'Geen doorgeslagen junk zonder realiteitszin'

De meest flamboyante trainer van Duitsland is terug in de Bundesliga. Christoph Daum tekende vorige week een contract voor de rest van dit seizoen bij Eintracht Frankfurt als opvolger van de ontslagen Michael Skibbe. Zondag debuteert Daum in dienst van Die Adler tijdens het uitduel met het geplaagde VfL Wolfsburg, waar Felix Magath sinds 18 maart de nieuwe trainer is.

Daum: 'Geen doorgeslagen junk zonder realiteitszin'

Sinds de winterstop pakte Eintracht slechts vijf punten, waardoor het in degradatiegevaar verkeert. De club staat op de veertiende plek, met slechts vier punten meer dan nummer zeventien Wolfsburg. Voor het komende kwartaal toucheert Daum een maandsalaris van 250 duizend euro, plus een bonus van 150 duizend euro bij lijfsbehoud en daarbij een nieuw contract voor de komende twee seizoenen.

'Ik wilde graag terug naar Duitsland, en Eintracht is een mooie traditieclub, waar veel valt te bereiken', aldus Daum. 'Ik kon in Rusland 3,5 miljoen euro per jaar verdienen bij diverse clubs, maar ik wil niet langer een zwerver zijn. Ik ben bovendien 57 jaar, heb vier kinderen, een prachtvrouw én een bankrekening waarover ik me elke dag verbaas. Ik kies voor de kwaliteit van het leven en doe voortaan alleen dingen waarin ik een uitdaging zie.'

Christoph Daum is een soort mythische man. Kleurrijk, charismatisch, omstreden vanwege zijn Grossmaul, vaak betrokken bij schandalen, maar bovenal succesvol als trainer en in Duitsland zelfs De Tovenaar genoemd. In 1985 begon Daum zijn trainerscarrière als assistent bij 1. FC Köln, de club waar hij in de jaren zeventig ook als profvoetballer speelde. Een jaar later werd hij hoofdcoach (als opvolger van voormalig AZ-oefenmeester George Kessler). Vervolgens leidde Daum de volksclub één keer naar de derde en tweemaal naar de tweede plaats in de Bundesliga. Zijn naam als trainer was direct gevestigd.

Overal waar de in Zwickau - in de voormalige DDR - geboren Daum werkte, vierde hij grote triomfen. Na 1. FC Köln stapte hij over naar VfB Stuttgart, waarmee hij in 1992 de landstitel veroverde. Daarna bezweek hij voor de miljoenen van Besiktas. In twee seizoenen dirigeerde hij die ploeg naar zowel de landstitel als de beker. Daarna keerde Daum terug in Duitsland, bij Bayer Leverkusen. Met jonge, talentvolle spelers smeedde hij een topteam, dat in 2002 zelfs in de Champions League-finale stond. Daarin was Real Madrid met 2-1 net te sterk. Daum was toen allang weg.

Na het voor Duitsland desastreus verlopen EK van 2000, Die Mannschaft werd in de groepsfase uitgeschakeld met slechts één punt, was hij de beoogde nieuwe bondscoach. Doordat Leverkusen hem niet meteen wilde afstaan, schoof de club manager Rudi Völler naar voren als interim-coach. Daum had niettemin zijn contract al getekend bij de Duitse bond (DFB). In de periode was het haat en nijd tussen de leiding van Bayer Leverkusen en die van Bayern München. Met als dubieuze climax de beschuldiging van Bayern-manager Uli Hoeness dat Daum prostituees bezocht en cocaïne gebruikte.

Duitsland was in rep en roer en iedereen schreeuwde om het hardst dat de nieuwe Teamchef zijn onschuld moest bewijzen. Onder grote druk van de publieke opinie liet Daum daarop een haartest doen, volledig overtuigd van zijn onschuld. Maar de tests wezen anders uit. Leverkusen ontsloeg hem meteen en de DFB verscheurde zijn verbintenis. Daum vluchtte gedesillusioneerd naar Miami.

Over zijn donkere periode zei hij later: 'Ik heb jarenlang goed werk geleverd. Ik was nooit een doorgeslagen junk zonder realiteitszin.' Na een jaar keerde hij terug in Europa en was opnieuw zeer succesvol. Met Pierre van Hooijdonk als spits veroverde Daum met Fenerbahçe in 2004 én 2005 de Turkse landstitel. Nog steeds koestert Daum de hoop bondscoach te worden van Duitsland. 'Je moet je nooit afkeren van je dromen, want dan stop je met leven en besta je in feite niet meer.' (Anton Lippold) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's