Cruijff: 'Tegenstand jeugdploegen werpt nu al vruchten af'

Johan Cruijff is nog altijd enthousiast over de nieuwe opzet van de Jupiler League. In zijn wekelijkse column in dagblad De Telegraaf zegt de voormalige captain van Oranje en Ajax dat de toetreding van Jong PSV, Jong FC Twente en Jong Ajax nu al zijn vruchten afwerpt.

Cruijff: 'Tegenstand jeugdploegen werpt nu al vruchten af'

'Er wordt weer volop gediscussieerd over de ontwikkeling van onze voetbaljeugd. In de Jupiler League is het belang van een goede opleiding inmiddels zichtbaar. Vooraf keek bijna iedereen positief tegen de deelname van Jong Ajax, Jong PSV en Jong FC Twente aan. Ook ik was voorstander en na drie competitieronden ben ik dat helemaal', aldus Cruijff.

'Het is namelijk leuk spelen tegen leeftijdgenoten, maar nu krijgen de jonge jongens tegen niet-leeftijdgenoten ineens met de factor ervaring te maken', legt de oud-speler van Barcelona uit, 'waardoor mindere voetballers toch van ze winnen. Daar hadden ze tegen leeftijdgenoten geen last van.'

Voordeel
De nieuwe opzet van de Jupiler League is dit seizoen van start gegaan. Naast de beloftenploegen neemt er ook een promovendus vanuit de Topklasse deel aan de competitie. Van de vier nieuwkomers bezet Jong FC Twente de derde plaats, terwijl Jong Ajax, Jong PSV en Achilles '29 de veertiende, vijftiende en negentiende plaatsen bezetten.

Volgens Cruijff zijn de resultaten van de talenten van Ajax en PSV geen reden tot paniek. Sterker, de matige start na drie speelronden is in zijn ogen juist een voordeel met het oog op hun ontwikkeling. 'Jong Ajax heeft nu twee keer verloren en Jong PSV wist nog niet te winnen. En dat terwijl ze wel heel talentvol zijn', aldus Cruijff.

'Ook in het veld ogen ze de betere voetballers, alleen is dat niet in resultaat terug te zien. Dat komt omdat de tegenstander uiteindelijk toch meer ervaren en slimmer is', legt de beroemde nummer veertien uit. 'En juist daarom is het interessant om te zien waar de jongens over een maand of twee, drie staan. Ik verwacht dat ze dan het nodige recht gaan trekken en dus belangrijke stappen hebben gemaakt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen