Coutinho en Neymar verlossen gefrustreerd Brazilië in extremis

Brazilië heeft vrijdag met grootse moeite gewonnen van Costa Rica: 2-0. Scheidsrechter Björn Kuipers had een hoofdrol doordat hij in de tweede helft geen strafschop toekende aan de Brazilianen, maar uiteindelijk zorgde Philippe Coutinho alsnog voor de bevrijdende treffer en deed Neymar er een schepje bovenop. Costa Rica is daardoor uitgeschakeld.

Buiten een korte gevaarlijke fase van Costa Rica had Brazilië in de eerste helft de touwtjes in handen. De grootste kans van de Costa Ricanen was voor Celso Borges, die net naast schoot. Vervolgens was het de beurt aan de Brazilianen. Gabriel Jesus zag een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel, terwijl Marcelo en Coutinho zonder succes pogingen van afstand waagden.

Ook sterspeler Neymar liet zich bij vlagen zien, al had hij het lastig tegen de taaie verdedigers van Costa Rica. De aanvaller was wel dicht bij een treffer, maar zag Keylor Navas op fraaie wijze redden. Neymar lag vervolgens enkele keren op de grond nadat hij werd geraakt in een duel, maar kreeg tot zijn teleurstelling geen vrije trap van scheidsrechter Björn Kuipers. De creatieveling snelde na het rustsignaal naar de Nederlander toe en wachtte hem op in de catacomben, maar Kuipers wees alle verzoeken om kaarten en vrije trappen van de hand.

Na rust volgde een intensief offensief van Brazilië, maar dat leverde ook geen treffer op. De bal ging er enkele keren op miraculeuze wijze niet in. Zo kopte Jesus op de lat na een voorzet van Fagner en werd een schot van Coutinho door een Costa Ricaans been geblokt. Kort daarna dook Neymar op voor de neus van Navas en redde de doelman uitstekend met de vingertoppen. Vervolgens schoot de aanvaller net naast na dom balverlies in de Costa Ricaanse verdediging.

Met nog ruim tien minuten op de klok leek Neymar dan eindelijk zijn zin te krijgen toen hij in het strafschopgebied door Giancarlo González naar de grond werd gehaald. Kuipers wees aanvankelijk resoluut naar de stip, maar gaf uiteindelijk na het zien van de beelden geen strafschop. Neymar ging te makkelijk naar de grond, oordeelde Kuipers. Tot grote ergernis van de sterspeler van Brazilië.

De bevrijding voor Brazilië kwam uiteindelijk pas in de extra tijd, die zes minuten bedroeg. De Costa Ricanen probeerden met man en macht tijd te rekken, maar Brazilië kreeg de bal er alsnog in. Invaller Roberto Firmino kopte een voorzet terug, Jesus tikte de bal voor zich uit en Coutinho schoot raak: 1-0. In de 97ste minuut zorgde Neymar ook nog voor de tweede treffer op aangeven van Douglas Costa.

Brazilië sluit de groepsfase woensdag af met een wedstrijd tegen Servië. Het land staat op vier punten. Voor Costa Rica zit het toernooi er na de groepsfase op.