Costa Rica en de VS plaatsen zich rechtstreeks voor WK

Costa Rica en de Verenigde Staten hebben zich geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië. De Amerikanen verzekerden zich van deelname na de 2-0 overwinning in de klassieker tegen Mexico, terwijl Costa Rica in en tegen Jamaica voldoende had aan een punt om de tweede plaats in de poule van Noord-Amerika veilig te stellen.

Verenigde Staten - Mexico 2-0
De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann boekte in Columbus tegen buurland Mexico de vijfde overwinning in de kwalificatiecyclus dankzij doelpunten van Eddie Johnson en Landon Donovan. Aanvoerder Clint Dempsey had de score verder op kunnen voeren, maar de middenvelder faalde in de blessuretijd vanaf elf meter.

In het Columbus Crew Stadium moest AZ-aanvaller Aron Jóhannsson de hele wedstrijd toekijken vanaf de reservebank. Door de overwinning bezetten de Amerikanen, met nog twee wedstrijden voor de boeg, de eerste plaats met zestien punten uit acht duels.

Jamaica - Costa Rica 1-1
Na de knappe overwinning van afgelopen zaterdag op koploper Amerika (3-1) lukte het Costa Rica niet om Jamaica te verslaan. In Kingston kwam de ploeg van bondscoach Jorge Luis Pinto niet verder dan een gelijkspel. Een kwartier voor tijd bracht Randall Brenes de Costa Ricanen op voorsprong, maar zag Jamaica in blessuretijd alsnog langszij komen via Jermaine Anderson: 1-1.

Door de remise is Costa Rica verzekerd van deelname aan het WK in 2014, aangezien het als nummer twee niet meer achterhaald kan worden. In de poule van Noord-Amerika strijden Honduras, Panama en Mexico om de plaatsen drie en vier.

Honduras staat er met elf punten het beste voor, terwijl Panama en Mexico volgen met acht punten. De nummer drie van de poule plaatst zich net als Amerika en Costa Rica rechtstreeks voor het WK, terwijl de nummer vier zich op mag maken voor de play-offs.