Groep F: Rusland neemt koppositie over van Portugal

Dankzij een zege op Israël heeft Rusland prima zaken gedaan in de jacht op een WK-ticket. De ploeg van bondscoach Fabio Capello is de nieuwe koploper in Groep F en heeft plaatsing voor het toernooi in eigen hand.

Rusland - Israël 3-0
Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd in Sint-Petersburg, waar de bezoekers in de twaalfde minuut hun eerste mogelijkheid kregen. Een vrije trap van Bebars Natcho werd echter gekeerd door Igor Akinfeev. Negen minuten later was Roman Shirokov dicht bij de Russische voorsprong, maar zijn kopbal schampte de lat en ging over. De thuisploeg kwam steeds beter in de wedstrijd, maar pas na rust werd de score geopend.

In de vijftigste minuut scoorde Vasily Berezutsky uit een voorzet van Shirokov en twee minuten later was het opnieuw raak. Alexander Kokorin krulde de tweede treffer namens Rusland binnen, waardoor de wedstrijd was beslist. Een kwartier voor tijd kreeg Rusland een strafschop na een handsbal van Dekel Keinan. Shirokov schoot de penalty tegen de paal, maar de rebound was een prooi voor Denis Glushakov. De invaller bepaalde de eindstand op 3-0.

Rusland heeft nu achttien punten uit acht wedstrijden, waardoor het de nieuwe koploper is. Portugal heeft één punt minder. Israël staat op twaalf punten. Als Rusland ook de uitduels met Luxemburg en Azerbeidzjan op 11 en 15 oktober wint, is WK-kwalificatie een feit.

Luxemburg - Noord-Ierland 3-2
Mede door een doelpunt van RKC Waalwijk-spits Aurélien Joachim pakte Luxemburg de eerste overwinning van de kwalificatiecampagne. In de slotfase was Mathias Jänisch de gevierde man met de winnende treffer. Door de zeldzame Luxemburgse zege hebben beide landen nu zes punten, eentje meer dan Azerbeidzjan. Israël moet hopen op een ferme misstap van de twee landen boven zich, terwijl Rusland alles in eigen hand heeft.