Conte beseft dat hij offers moet brengen bij Italiaanse ploeg

Reacties

Hoewel Antonio Conte maandagavond heeft aangekondigd niet op te stappen als bondscoach van Italië staat voor de voormalige trainer van Juventus dinsdag nog een heftig avondje op het menu. Dinsdag is Engeland, uitgerekend in Turijn, de tegenstander in een duel dat een veelbewogen week voor de Italianen besluit.

Conte beseft dat hij offers moet brengen bij Italiaanse ploeg

'Ik heb er ook over gelezen, maar ik blijf doorgaan', antwoordde Conte op vragen over zijn mogelijke opstappen. Hoewel Conte niet ontkende er over gedacht te hebben, blijft hij aan. 'Het gaat niet gemakkelijk worden, maar zoals Pietro Mennea (beroemde in 2013 overleden Italiaanse hardloper, red.) ooit zei: "Om grote dingen te realiseren, moeten grote offers gebracht worden." Er is dus nog veel werk te doen.'

Marchisio
In de week richting de persconferentie van vandaag, was er continu veel te doen rond Conte. Zo verliet Juventus-middenvelder Claudio Marchisio vlak voor het EK-kwalificatieduel met Bulgarije (zaterdag, 2-2) het trainingskamp van de nationale ploeg. Hij zou volgens de medische staf van het Italiaanse elftal een zware knieblessure hebben opgelopen en daarmee maanden aan de kant staan. John Elkann - directeur van Fiat en grootaandeelhouder van de club uit Turijn - verklaarde daarop de oorlog aan Conte. Hij zou de spelers overbelasten met zware trainingen.

'Ik stap niet op', zo luidde de conclusie van Conte na een week vol overpeinzingen.
'Ik stap niet op', zo luidde de conclusie van Conte na een week vol overpeinzingen.

Eenmaal terug in Italië kreeg de soap een volledig nieuwe wending. Nader onderzoek door de medici van Juve wees uit dat de blessure meeviel. Sterker nog: Marchisio liet maandag weten alweer hersteld te zijn. Mede door de frictie tussen Conte en het Juve-kamp ontving de Italiaanse keuzeheer ook nog eens doodsbedreigingen van de Juve-aanhang.

Woede
Ontdaan door de bedreigingen en boos over de kritiek dacht Conte na over zijn toekomst. Carlo Tavecchio, de voorzitter van de Italiaanse bond, moest in een gesprek in Bulgarije zelfs de grootste woede bij de voormalige middenvelder wegnemen.

De discussie over de blessure van Marchisio kwam bovendien na een week waarin het selectiebeleid van Conte ernstig onder vuur was genomen. Internazionale-coach Roberto Mancini vond dat spelers met een dubbel paspoort, zoals Eder en Franco Vázquez, niet opgeroepen moesten worden. Een sentiment dat gedeeld wordt door meer Italianen. Eder bewees overigens het gelijk van Conte: hij liet zijn voeten spreken en redde bij zijn debuut in de slotfase met de 2-2 een punt voor Italië tegen de Bulgaren.

Twee maanden geleden uitte de bondscoach ook al zijn onvrede over de gang van zaken. Toen staken Juventus en AS Roma een stokje voor een plan van Conte om tussen interlands door de nationale ploeg bij elkaar te roepen.

Buffon
Overigens ziet niet iedereen de ophef in Italië als vervelend. Doelman Gianluigi Buffon, clubicoon van Juve en voormalig ploeggenoot van Conte, hoopt dat de bewogen week ergens toe leidt. 'Het is niet de rustigste week van mijn interlandloopbaan geweest. En zeker niet de saaiste', aldus de 37-jarige sluitpost. 'Maar dit soort energie is altijd nog beter dan dat er niks gebeurt. Apathie leidt tot stilstand en dat leidt weer tot achteruitgang. Als er reuring is, dan voel ik me gelukkig. Hopelijk maakt deze turbulente periode ons nog hechter.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.