Cocu: 'De lat moet nóg een stuk omhoog bij PSV'

Reacties

Het voor PSV glorieuze 2015 zit erop, 2016 begint zondag direct loodzwaar. Op Malta bereidde de landskampioen zich voor op de tweede helft van het seizoen, die wordt afgetrapt met een uitduel bij Feyenoord. VI was erbij.

Cocu: 'De lat moet nóg een stuk omhoog bij PSV'

Het contrast kan op de eerste volle dag van het trainingskamp van PSV niet groter zijn. Niet lang nadat de kinderen van PSV-keeperstrainer Ruud Hesp te horen hebben gekregen dat ze vrij zijn – door de ijzel is de weg van hun huis in het noorden van Nederland naar school onbegaanbaar – betreedt hun vader deze dinsdagochtend onder een stralend zonnetje en met beginnende zweetdruppels op het voorhoofd het trainingsveld. PSV bereidde zich vorige week uitermate relaxed en in uitstekende omstandigheden voor op de tweede seizoenshelft.

Komende zondag zal blijken of trainer Phillip Cocu erin geslaagd is zijn elftal op scherp te zetten voor het uitduel met Feyenoord. Bij iedereen binnen en buiten PSV bleef na de eerste seizoenshelft het gevoel hangen dat de ploeg op bepaalde momenten onnodig en veel te makkelijk punten heeft gemorst. 'Schoonheidsfoutjes', noemt Cocu ze. En die moeten er na de winter uit, wil PSV écht mee blijven doen. De met 2-1 verloren oefenpot tegen de Maltese landskampioen Hibernians belooft weinig goeds.

Op Malta formuleerde Cocu zijn doelstellingen voor de komende maanden. 'Dat de lat nóg een stuk omhoog moet. Om in de Champions League goed voor de dag te komen en Ajax het vuur na aan de schenen te leggen, móét het beter dan in de eerste seizoenshelft. Als we al onze doelen willen bereiken, zullen we iets extra’s moeten brengen om dat voor elkaar te krijgen.' Onderdeel van dat 'extra's' is de speelwijze. PSV wil nog meer dan al het geval was het spel gaan maken.

Dat gaat met vallen en opstaan, zo bleek tegen Hibernians (2-1 nederlaag). Cocu: 'Je ziet dat een aantal spelers moeite heeft met één of twee keer raken, continu de bal van links naar rechts laten gaan, tot er een opening is om te versnellen. En dán kun je in de eindfase van zo'n aanval wat meer risico nemen. Zeker als je wat minder fris bent – zoals na een training in de morgen – moet je simpel spelen. Nauwkeurig zijn op de helft van de tegenstander, aannames moeten goed zijn, de bal moet ineens goed liggen. Veel jongens liepen te veel met de bal en zochten te vaak de moeilijke oplossing. En de effectiviteit was echt extreem laag. Ja, dan maak je het jezelf niet makkelijker.'

In de nieuwe Voetbal International een reportage over de week van PSV. over de speelwijze, de doelen voor 2016 en de visie van aanvoerder Luuk de Jong. Klik hier om de VI te bestellen. Lees de reportage hier .
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.