City komt tegen Monaco boven in weergaloze CL-show

Manchester City heeft het spektakelstuk tegen AS Monaco naar zijn hand gezet (5-3). Maar gezien het spel zijn de Monegasken niet kansloos voor een plaats in de kwartfinale van de Champions League.

AS Monaco maakt dit seizoen indruk met een imponerende productie. Pep Guardiola koos voor een offensief antwoord met slechts één controlerende middenvelder: Yaya Touré. Maar zijn Manchester City was niet bij machte de doelpuntenmachine te laten haperen, laat staan tot stilstand te brengen.

In de eerste 45 minuten had Monaco al twee keer gescoord. Radamel Falcao maakte na een half uur zijn herwonnen faam van goalgetter waar. Na een voorzet van de opgekomen back Djibril Sidibé passeerde de Colombiaan met een vallende kopbal doelman Willy Caballero, die met een verkeerde uittrap de Monaco-aanval had ingeleid.

Radamel Falcao kon gedurende zijn periodes bij Manchester United en Chelsea geen indruk maken in Engeland, maar liet het publiek in Manchester dinsdagavond zien het scoren nog niet verleerd te zijn.

Vijf minuten voor rust was het de beurt aan Kylian Mbappé om zijn status van groeibriljant waar te maken. De pas achttienjarige Franse aanvaller tekende voor de 1-2 en werd daarmee de jongste doelpuntenmaker van AS Monaco in de Champions League. Opnieuw werd de defensie van Manchester City te kijk gezet.

Met de twee goals stelde Monaco orde op zaken. Want ondanks een imponerend optreden van de gasten, die de opponent nauwelijks tijd gaven op adem te komen door snel druk te zetten, had Manchester City in de 26ste minuut de ban gebroken. Raheem Sterling prikte ogenschijnlijk net over het randje van buitenspel de bal van dichtbij binnen na fraai voorbereidend werk van Leroy Sané.

Hoewel de 1-2 ruststand recht deed aan de verhoudingen op het veld, voelden de Engelse gastheren zich in de eerste helft bovendien tekort gedaan door Antonio Mateu Lahoz. De Spaanse arbiter had in een actie van Monaco-doelman Danijel Subasic een duikeling gezien van Sergio Agüero, waar The Citizens niet zonder reden maar ook tevergeefs een strafschop claimden.

Sergio Agüero raakt de benen van Monaco-doelman Danijel Subasis en gaat naar de grond, maar scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz vindt het een schwalbe en geeft de Argentijn een gele kaart.

Koud begonnen aan de tweede helft zette Manchester City opnieuw vraagtekens bij een arbitrale beslissing. Lahoz kwam na overleg met zijn assistent op de doellijn tot de conclusie dat de actie van Nicolas Otamendi op Falcao aanleiding was voor een strafschop.

Het slachtoffer faalde vervolgens vanaf elf meter. Caballero kon de inzet van El Tigre zonder al te veel moeite keren en daarmee City nieuwe hoop geven. Met dank aan zijn Monaco-collega Subasic vertaalde zich dat in de gelijkmaker. Want de Kroatische goalie liet de bal na een schot van Agüero pijnlijk door de handen glippen.

Drie minuten later kwam aan de andere kant het antwoord op de blunder. Falcao zette in een snelle tegenaanval John Stones te kijk om vervolgens met een briljante stift ook Caballero kansloos te laten.

Maar het was allerminst het laatste wapenfeit van het spektakelstuk, waarin beide ploegen in de hoogste versnelling speelden. Manchester City bleek de ploeg die het laatste lachte. Agüero tekende in de 71ste minuut na een corner met een volley voor de gelijkmaker. Zes minuten later volgde de volgende verrassende wending, want Stones maakte na doorkoppen van Yaya Touré de 4-3.

In de 81ste minuut volgde nog de 5-3 van Sané, die na voorbereidend werk van David Silva tekende voor het spektakelstuk in het City of Manchester Stadium. Over drie weken is Stade Louis II het toneel voor het beslissende deel van het tweeluik.