City en Everton moeten zeldzaam Engels drama voorkomen

Reacties

Een flinke tik dreigt voor het Engelse voetbal. Het is allerminst ondenkbaar dat de steenrijke Premier League dit seizoen voor het eerst in 22 jaar géén Europese kwartfinalist levert. Het lot ligt in handen van Manchester City en Everton.

City en Everton moeten zeldzaam Engels drama voorkomen

Wat waren ze in 2008 tevreden, de zo trotse Engelse voetbalfans. Met drie Premier League-ploegen in de halve finale van de Champions League en uiteindelijk een all-English final tussen Chelsea en Manchester United, bevestigde Engeland de status van Europese (en dus mondiale) grootmacht. Die avond in Moskou – waarin keeper Edwin van der Sar namens United uiteindelijk de held werd – ligt inmiddels mijlenver achter ons.

Arsenal was dinsdag nog dicht bij kwalificatie voor de kwartfinale van het miljoenenbal, maar de zege bij AS Monaco (0-2) was na het verlies in Londen (1-3) niet genoeg. Eerder werd Chelsea al geëlimineerd door Paris Saint-Germain. Ervan uitgaande dat Manchester City er woensdag bij Barcelona niet in slaagt de thuisnederlaag (1-2) recht te zetten, levert de Premier League deze jaargang geen enkele kwartfinalist op het hoogste podium. Een nieuw dieptepunt voor Engeland.

Op de voorgrond treurt Santi Cazorla na de uitschakeling van Arsenal tegen AS Monaco.
Op de voorgrond treurt Santi Cazorla na de uitschakeling van Arsenal tegen AS Monaco.

In het seizoen 1995/96 was dat ook het geval, maar in de jaren daarna zat er vrijwel altijd minimaal één Engelse ploeg bij de laatste acht. In 2008/09 waren dat er zelfs wederom vier, haalden drie clubs zelfs de halve finale, maar ging de eindzege naar Barcelona. Met twee ploegen in de kwartfinale, maar geen enkele Engelse inbreng bij de laatste vier, was de oogst in 2009/10 al een stuk minder. Chelsea verbloemde dat een seizoen later door als enige kwartfinalist uit Engeland het toernooi ook te winnen.

Het eerste echte dieptepunt sinds 2007/08 volgde in 2012/13. Alleen Arsenal en Chelsea haalden de knock-outfase, maar wisten zich allebei niet bij de laatste acht te scharen. Na vorig seizoen – met twee clubs in de kwartfinale en de uitschakeling van Chelsea bij de laatste vier – dreigt deze jaargang een nieuwe sof. Bij uitschakeling van Manchester City heeft de Premier League straks slechts twee van de laatste 24 CL-kwartfinalisten voortgebracht.

Druk
Daarmee dreigt een wel heel bijzonder Engels drama. Omdat Nottingham Forest in 1995/96 in de kwartfinale van de UEFA Cup nog de Engelse eer redde, was het seizoen 1992/93 de laatste keer dat er bij de laatste acht van zowel Champions League, Europacup II als UEFA Cup geen enkele Engelse ploeg zat. Sindsdien wist altijd minimaal één Premier League-club zich voor de laatste acht van een van de Europese toernooien te kwalificeren.

Met de naderende exit van The Citizens komt de druk donderdag waarschijnlijk vol op Everton te liggen. Dat verdedigt op bezoek bij Dinamo Kiev een minimale 2-1 zege uit de thuiswedstrijd. De Premier League is verreweg de rijkste competitie ter wereld en wordt door de nieuwe tv-deal nóg rijker, maar die vette bankrekening lijkt eerder te verlammen dan te inspireren. De al flink verbleekte status van absolute topcompetitie kan bij een uitglijder van Everton nóg meer glans verliezen. Tenzij Manchester City voor een huzarenstukje zorgt. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.