Braziliaanse wraak en rehabilitatie op Stamford Bridge

Reacties

Twee machtige kopballen. Twee Brazilianen. Twee cruciale goals. Het is het verhaal van David Luiz (27) en Thiago Silva (30) die woensdagavond voorop in de strijd gingen namens PSG, dat met tien man in de verlenging een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepte op bezoek bij Chelsea en zich zo plaatste voor de kwartfinale van de Champions League.

Braziliaanse wraak en rehabilitatie op Stamford Bridge

Nog geen driekwart jaar geleden waren diezelfde twee Braziliaanse verdedigers het mikpunt van hoon. Als aanvoerder probeerde Thiago Silva op eigen grond zijn ploeg naar de wereldtitel te leiden, maar de emoties kregen De Goddelijke Kanaries in bedwang. De PSG-verdediger liet zijn tranen na de zege op Chili in de achtste finale de vrije loop. Iets waar hij later keihard op afgerekend zou worden. Hij zou na het toernooi zelfs zijn aanvoerdersband kwijtraken onder Carlos Dunga, de opvolger van Luiz Felipe Scolari.

Thiago Silva dankt hogere machten na de zege op Chili
Thiago Silva dankt hogere machten na de zege op Chili

Al tijdens de volksliederen vloeiden geregeld de eerste tranen en bleek in hoeverre de Brazilianen onder druk stonden. Ook de robuuste David Luiz was daarop geen uitzondering. Na de bizarre nederlaag tegen Duitsland in de halve finale (1-7) volgde een tranendal. De normaliter keiharde verdediger brak en ging publiekelijk door het stof. Hij had zijn landgenoten in de steek gelaten.

Vijftig miljoen
Behalve de veelbesproken en hoogopgelopen emoties ontstond er ook twijfel over de kwaliteiten van de twee verdedigers, die tijdens het WK menig aanvaller een vrije doortocht boden. In het geval van David Luiz werkte de vijftig miljoen euro die PSG in die zomer neertelde om hem van – nota bene – Chelsea over te nemen allesbehalve in zijn voordeel.

Na de halve finale op het WK steunt de geschorste Thiago Silva zijn kompaan.
Na de halve finale op het WK steunt de geschorste Thiago Silva zijn kompaan.

Hoewel de afgang op het WK in eigen land altijd een open wond zal blijven, toonde David Luiz zich woensdagavond juist wél een leider die onder druk niet verblikt of verbloost. De snoeiharde kopbal die zelfs Thibaut Courtois te machtig was sprak boekdelen.

'Het spijt me dat ik die goal zó vierde en mijn emoties toonde', keek David Luiz terug op zijn machtige kopbal, die zijn ex-werkgever in het hart trof. 'Ik ben hier ontzettend gelukkig geweest bij Chelsea. De supporters en iedereen bij de club hebben me vanaf dag één met respect en liefde behandeld. Ik had gezegd uit respect niet te juichen, maar was zo ontzettend blij met die goal. Dit is dus wat je kunt bereiken als je elkaar recht in de ogen aankijkt en erin gelooft', aldus de kop- én vrijetrappenspecialist, die niets wilde weten van wraak op Chelsea-manager José Mourinho.

Respect
Thiago Silva, die met een even fraaie als exemplarische goal voor de uitschakeling van de Engelse koploper tekende, deed dat indirect wél. Hoewel hij ontkende zijn goal en de uitschakeling van Chelsea als wraak te zien, was de daaropvolgende zinsnede veelzeggend. 'Mourinho heeft in de aanloop een gebrek aan respect getoond', aldus de verdediger, die doelde op het etiket 'schopploeg' dat de Portugees min of meer op de formatie van Laurent Blanc pakte.

Na afloop van het tot de laatste seconden boeiende duel volgden dit keer geen Braziliaanse tranen, maar een oerkreet van David Luiz. Hij genoot al schreeuwend zichtbaar van het Parijse feestje dat op de tribune ontstond. Verderop viel Thiago Silva eigenaar Nasser Al-Khelaïfi in de armen. Stiekem zal het Braziliaanse duo even hebben teruggedacht aan die zwarte dagen tijdens het WK. Dit keer was het Stamford Bridge dat huilde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.