Champions League-crisis Engelse clubs duurt voort

Reacties

Arsenal en Chelsea zorgden dinsdagavond voor een nieuw Engels dieptepunt in het nog prille Champions League-seizoen. Waar Premier League-clubs in de hoogtijdagen tussen 2003/04 en 2011/12 gezamenlijk nooit vaker dan vijf keer verloren in de CL-groepsfase, is dat aantal nederlagen nu na drie speeldagen al bereikt.

Champions League-crisis Engelse clubs duurt voort

De slechte start tijdens de eerste speelronde, toen zowel Arsenal (2-1 bij Dinamo Zagreb), Manchester City (1-2 tegen Juventus) als Manchester United (2-1 bij PSV) onderuit ging, kreeg gisteren aan vervolg. The Gunners verloren thuis ook hun tweede wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus (2-3), terwijl Chelsea na de 4-0 zege op Maccabi Tel Aviv met lege handen terugkeerde uit Porto (2-1).

Vooral Arsenal staat er na twee duels daardoor belabberd voor. Met nul punten en een dubbele confrontatie met Bayern München in het verschiet zou het zomaar kunnen dat de ploeg van manager Arsène Wenger voor het eerst sinds 1998/99 begin volgend jaar ontbreekt in de knock-outfase. Nooit eerder begon de club uit Noord-Londen zó slecht aan het miljoenenbal.

Alleen de start van 2003/04 vertoont enige gelijkenissen met die van nu. Destijds leverden de eerste drie wedstrijden tegen Internazionale (0-3), Lokomotiv Moskou (0-0) en Dinamo Kiev (2-1) slechts één punt op. Dankzij drie overwinningen in de laatste drie speelronden reikte de in de Premier League destijds onverslaanbare kampioensploeg uiteindelijk nog tot de kwartfinale.

Arsène Wenger buigt het hoofd tijdens de 2-3 nederlaag van Olympiakos Piraeus. De Grieken hadden de vorige vier thuisduels met Arsenal ook al telkens gewonnen, maar waren in de vier uitwedstrijden tegen Arsenal steeds onderuit gegaan. Dinsdag kwam daar verandering in.
Arsène Wenger buigt het hoofd tijdens de 2-3 nederlaag van Olympiakos Piraeus. De Grieken hadden de vorige vier thuisduels met Arsenal ook al telkens gewonnen, maar waren in de vier uitwedstrijden tegen Arsenal steeds onderuit gegaan. Dinsdag kwam daar verandering in.

Uitgerekend Chelsea was daarin elf jaar geleden te sterk, maar ook voor The Blues is overwinteren in het miljoenenbal dit seizoen geen vanzelfsprekendheid. Op bezoek bij FC Porto verloor de kampioen van Engeland alweer de vijfde wedstrijd van het seizoen. Daarmee heeft de ploeg van manager José Mourinho nu al vaker verloren dan op de weg naar de titel van vorig seizoen het geval was (vier).

De crisis bij Chelsea neemt daarmee steeds serieuzere vormen aan. In de Premier League staat de club veertiende met acht punten en een negatief doelsaldo (-3). En na de eerste CL-nederlaag in negen duels (1-3 tegen Atlético Madrid op 30 april 2014) moet ook de winnaar van 2012 in het tweeluik tegen Dinamo Kiev aan de bak om voor de dertiende keer in veertien deelnames de groepsfase te overleven.

Met nog vierenhalve speelronde voor de boeg is het te vroeg om alweer van een mislukt Engels seizoen in het miljoenenbal te spreken – vorig seizoen lagen alle clubs er al uit na de achtste finale - maar met pas één zege in de eerste zes duels is het duidelijk dat ze iets recht te zetten hebben. De clubs uit Manchester kunnen dat vanavond doen. United tegen VfL Wolfsburg, City tegen Borussia Mönchengladbach.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.