Casillas op recordjacht bij weerzien met Oranje en Robben

Het duel tussen Spanje en Nederland zou voor Iker Casillas heel speciaal kunnen worden. De keeper kan vrijdagavond in Salvador een WK-record breken, maar dan moet hij wel 84 minuten zijn doel schoon houden.

Als Casillas daarin slaagt, verbreekt hij de prestatie van Walter Zenga. Die bleef tijdens het WK in 1990 liefst 517 minuten zonder tegentreffer, maar de voormalig doelman van Italië dreigt zijn record kwijt te raken. Casillas staat nu op 434 minuten zonder een doelpunt te incasseren.

Rodrigo Millar was op 25 juni 2010 de laatste speler die scoorde tegen Casillas. Tijdens de laatste groepswedstrijd van Spanje in Zuid-Afrika bepaalde hij de eindstand namens Chili op 1-2. Daarna hield Spanje tegen achtereenvolgens Portugal, Paraguay, Duitsland en Nederland het doel schoon.

In de WK-finale van vier jaar geleden bleef Casillas 120 minuten gevrijwaard van tegendoelpunten. Vooral zijn redding op de inzet van Arjen Robben sprong eruit tijdens de eindstrijd. Vrijdag ontmoeten beiden elkaar opnieuw. 'Robben is altijd een beslissende speler, ik heb vaak met én tegen hem gespeeld. Soms had hij geluk, soms ik.'

Robben leek in Johannesburg op weg naar de 1-0 voor Nederland, maar zijn inzet ging via de teen van Casillas naast (foto). De aanvaller werd er donderdag tijdens de persconferentie opnieuw aan herinnerd. 'Dat moment zal me altijd bijblijven, mijn hele carrière. Maar dat moment telt nu niet meer. Ik ben niet meer bezig met het verleden.'